No comments yet

YENİLEBİLİR ÇİÇEKLER: MOR SALKIM

Bir süredir mor salkım zehirli videoları görüyorum. Bilgim doğrultusunda konuya açıklık getireyim istedim, ek bilgisi olan lütfen paylaşsın.
Öncelikle “Wisteria’ nın tüm türlerinin çiçekleri yenilebilir ancak tohumları ve sapları zehirlidir.”

Mor salkım Fabaceae (Baklagiller) familyasından Wisteria cinsinin mor çiçekli türlerine denir.
Bütün dünyada en yaygın olan Çin visteryasıdır. Amerikan ve Japon da var. Wisteria’ nın tüm türlerinin çiçekleri yenilebilir ancak tohumları ve sapları zehirlidir. Bezelye çiçekleri gibi fark edilir derecede tatlıdırlar ve verimli bir şekilde gevrek bir dokuya sahiptirler. Onların kokusu dikkat çekicidir. Bitkinin geri kalanı zehirli olarak kabul edilir. Yapraklardan, saplardan ve cazip bakla benzeri tohumlarından kaçının.

Mor Salkım çiçeklerini toplamak için, açık çiçekleri salkımların üst kısımlarından tek tek toplayın, geri kalanını birkaç gün içinde açılmak üzere aşağıda bırakın. Veya salkımın tamamını seçerseniz, kokulu, olgun çiçekleri demlemek için ve kapalı tomurcukları salatalarda kullanın. En iyi parfüm için mor salkımları sabah veya gece toplayın. Yıkamayın. Ama karıncaları uzaklaştırmak için çiçekleri havalandırın.

Wisteria’nın tıbbi kullanımları hakkında güvenilir bilgi ben bulamadım. Sadece Geleneksel Çin tıbbında bir içerik maddesi olarak kullanıldığını biliyorum sanırım idrar söktürücü ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde ancak bitkinin herhangi bir kısmının tıbbi amaçla kullanılmasını tavsiye edemem.

Hoş kokusuna rağmen mor salkım esansiyel yağa dönüştürülemez. Tüm çiçekli bitkiler esansiyel yağlar yapmak için kullanılamaz! Eğer satılık morsalkım yağı görürseniz, bu sentetiktir veya en iyi ihtimalle bitkisel bir yağdır.

WİSTERİA’NIN TOKSİK MADDELERİ

Wisteria’nın zehir şiddeti, tohumları doğrudan yutulduğunda bile düşüktür. Bitkinin herhangi bir kısmıyla temas, dermatite veya başka zehirlenme belirtilerine neden olmaz. Bununla birlikte, önemli miktarda tohum kabuğunun tüketilmesi bulantı, kusma, mide ağrısı ve ishale neden olabilir. Genellikle morsalkım alımıyla ilişkili hiçbir semptom yoktur ve ortaya çıkan semptomlar, gün boyunca ağzı çalkalamak ve suyu yudumlamak gibi invaziv olmayan yöntemler kullanılarak evde tedavi edilebilir.

Mor Salkım bitkisi wisterin adı verilen ve yutulduğunda toksik olabilen bir madde içermesidir. Wisterin, suda çalkalandığında köpüren, acı, sabun benzeri bir madde olan saponin olarak sınıflandırılır. Wisteria ayrıca doğadaki lektin içeren bitkileri koruyan özellikler olan, parçalanmaya karşı dirençli ve asidik ortamlarda stabil olan lektin içerir.Lektin, sindirim sistemindeki hücrelere bağlanarak besinlerin emilimini bozabilir; bu da mide bulantısı, kusma, mide rahatsızlığı ve ishale neden olabilir. Lektinler tahıllar ve fasulye gibi çeşitli gıdalarda bulunur, ancak genellikle gıdaların yüzeyinde bulunurlar ve pişirme gibi su ile devre dışı bırakılabilirler. Bitkinin her yerinde mevcut olmasına rağmen, bu toksinler açık kahverengi bir kabukta depolanan tohumlarda yoğunlaşmıştır. Çiçekler yenilebilir.

Halk hikayeleri:
Wisteria kapı eşiklerinde büyümeyi sever, bu nedenle sıklıkla farklı dünyalara açılan bir kapı olarak görülürdü. Çingeneler okuma yapmadan önce genellikle ellerini mor salkım çiçekleriyle yıkarlardı çünkü daha başarılı bir okuma yaptıkları söylenirdi.
Çin’de imparatorların barış ve dostluğun işareti olarak küçük mor salkım bitkileri getirdiği söylenir.
Mor Salkımlarla ilgili bir İtalyan halk hikâyesinde, Glicine adında bir kızın, köyündeki diğer kızlara kıyasla kendini çirkin hissettiği için çok üzgün olduğu söylenir. Bir gün o kadar çok ağladı ki gözyaşlarından harika Wisteria bitkisi oluştu. Yaratılışından çok memnun olan Glicine, ağlamayı bıraktı ve yaptığı güzel çiçeğe sevindi.
Japonya’daki Kabuki tiyatrosunun müzesinde “Wisteria Maiden” olarak adlandırılan ve elinde mor salkım tutan bir kızın resmedildiği tablo bulunuyormuş. Tablodaki genç kız bir gün bir adama âşık olup tablodan çıkmış. Ancak aşkına da yazdığı mektuplara da karşılık bulamadığı için tabloya geri dönmüş. Hikâye bu ya, bu karşılıksız aşk, mor salkım ağacına aşk ve hüzün arasında bir anlam yüklemiş.
Wisteria’nın en popüler çağrışımı uzun ömürdür. Bunun nedeni ise bitkinin çok uzun süre yaşadığının bilinmesidir. Bazı ağaçların yaşı yüz yaşın üzerindedir ve Japonya’daki bir ağacın 1200 yıldır büyüyüp geliştiği söylenmektedir.

Cinsiyet: Kadın
Gezegen: Merkür, Venüs, Satürn
Eleman: Hava
Zodyak: İkizler, Başak
Doğa bayrami: Imbolc
Gün: Çarşamba
Tanrılar: Hermes/Merkür
Spritüel Kullanım Alanları: Wisteria koruma, psişik gelişim, bilgelik, meditasyon, sevgi, refah, kederden iyileşme, diğer bilinç ve varoluş düzlemleriyle temas kurma, aydınlanma, iletişim, refah getirme, titreşimleri artırma, uzun ömür, ölümsüzlük, zarafet için kullanılır.

Paylaş :=)

Post a comment