Bu hafta sonu bebek.com un mağazasında verilen yeni doğan bakımı ile ilgili eğitime annemle beraber katıldık. Çok faydalı oldu bir kaç kelimede not aldım aşağıda bununla ilgili dosyayı paylaşıyorum. en çok korktuğum şey banyo ama Hülya hemşire bana uygulama yaptırdı lapiska saçlı bebeğiyle ( oyuncak tabiik i:P ) Umarım birilerinin işine yarar. Bu haftasonu da Bebek İlkyardım eğitimi var.Bilginize.
“Yeni doğan bakımı” eğitim notları.
Tarih: 03 Şubat 2007
Yer: bebek.com mağazası – Kızıltoprak
Eğitimi veren: Hemşire Handan Fulya Bilici
–
– Hastaneden gelir gelmez yapılacak ilk iş: ELLERİ YIKAMAK. Her zaman ne iş yaparsak yapalım ilk önce eller yıkanacak. Eğer söylemekte zorluk çekilen birileri varsa kapı girişine ya da banyoya ya da evin birkaç yerine bebeğin fotoğrafının altına “ benim için ellerini yıkar mısın? “ gibi bir yazı konabilir ya da buna benzer yazılar asılabilir.
– Öncelikle bebeği temizlerken doğanın ona verdiği doğal nem ve yağı aldığımızı unumamak ve bunu yerine koymak gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bunları alırken ve yerine koyarken en öneli kural bebeğin cildi asla ISLAK KALMAYACAK.
Bebeğin bakımına önce gözden başlanır daha sonra sırayla kulak, burun, boğaz, göbek bakımı, alt bakımı yapılır.
Göz Bakımı:
Bebeklerde sık görülen bir sorun gözlerin sulanmasıdır. Minik bebek, gözlerinden akan yapışkan sıvı yüzünden gözlerini açamaz ve doğal olarak paniğe kapılıp ağlamaya başlar. Bebeğin göz kenarları kızarır, kaşınmaya başlar. Bu sorun Konjuktivite adıyla bilinir. Bunu temizlemek için gerekenler:
Temiz bir kap ( Bir kahve fincanı olabilir, KURU OLACAK ), Kaynatılıp ılıtılmış temiz su, pamuk.
Yine önce eller yıkanacak!!Kaynatılıp soğutulmuş suda küçük bir pamuk parçasını ıslatıp, bebeğin bir gözünü bununla silin. İkinci göz için de başka bir pamuk parçası ile silin. Bu silme işlemi gözün içinden dışarıya doğru yapılmalı ve tekrar pamuğun aynı yeriyle göz silinmemeli. Sakın, bebeğinizin gözlerine, reçetesiz satılan göz damlalarından birini uygulamayın. Doktorunuzun tavsiye edeceği damlaları kullanın.
Kulak Bakımı:
Kulağın içerisine herhangi bir çubuk veya benzeri madde sokularak doğal kiri temizlenmelidir. Eğer çok dışarda bir kir varsa emniyetli kulak çubukları ile alınabilinir.
Burun:
Eğer burunda kuru parçalar varsa parçalar temizlenir. Tıkanıklık varsa tek kullanımlık serum fijyolojikler ( FLACON) kullanılıp burun aspitarötü ile temizlenir. Aspiratör asla ıslak kalmayacak ucu her seferinde değiştirilip temizlenecek.
Boyun/Boğaz:
Katların arası tek tek ıslak pamuk ya da pamuklu ıslak mendiller ile silinir ve kurulanır. Islak kalmayacak.
Göbek Bakımı:
Alkol ya da Batticon kullanılabilinir. Göbek bağı özellikle alt bezinin dışında kalmalıdır ve kuru kalmalıdır. Eğer yanlışlıkla idrar vs kaçarsa temiz suyla silinip batticonlayıp gazlı bezle kapatılır. Batticon küçük bir pamuğa az miktarda konularak göbek yerine 3 – 4 kere atuşman yaparak sürülür.( Dokundurarak) Aslıa her tarafına bol miktarda sürülmez. Göbek bağı kurumaya başladığında %70 alkol ile aynı işlem yapılabilir.
Gazlı bez konulup betafix ile sabitlenir.
Alt Bakımı:
Bebeklerin ilk dışkısı koyu renk çıkabilir. Anne sütü alan bebeklerde dışkı sarı ve sıvı olur. Mama ile beslenen bebeklerde ise biraz daha katı olabilir. Özellikle erkek bebeklerin arada açıp bakmak suretiyle idrarı gözlemlenilmelidir. Bazen sünnet derisi idrar yolunu tıkayabilir. İdrar düz olmalıdır. Kesik kesik olmamlıdır. Kız bebeklerin bezlerinde bazen kırmızılık görülebilir. Bunlar ürat kristalleridir. Bezi suya tutunca hemen giderse sorun yoktur gitmezse bu kanamadır doktora bildirilmelidir.
Bebeğin altını temizlerken kullanılan ürünlere dikkat edilmelidir. Pamuk ve saf su ile silinen bebeklerde pamuk liflerinin kalmamsına dikkat edilmelidir. Kozmetik alırken önce kendinizde deneyin. Ürünün pamuklu olduğuna emin olun.
Önce eller yıkanacak. Yüzük, saat v.b aksesuarlara bir süre veda edilecek.
Alt açma bezi
Pamuk/su
Pişik Kremi hazır olmalıdır.
Kız bebeklerde temizlik yukarıdan aşağıya yapılmalıdır. Bölge temizlendikten sonra başka bir bezle silinip kurulanmalıdır. Anüs mutlaka temizlenmelidir.
Erkek bebeklerde sünnet derisini çekmemek lazım. İdrar çıkış noktasına asla kozmetik kullanılmamalıdır. Kısık kısık idrar yapıyorsa doktora söylenmelidir. Erkek bebeklerin altı açılırken penis tutularak açılmaldır!!!!
Pişik olmaması için gereken önlemler:
Öncelikle dağcılıkta olduğu gibi bebek katmanlar şeklinde giydirilmeli ve giysiler sentetik değil %100 pamuklu olmalıdır. Bebeğin bezi anatomisine uygun ve pamuklu olmalıdır.
Pişik kremi idrarla cilt arasına ÇOK İNCE BİR KATMAN olarak sürülmeli. Biraz hava alması için açık bırakılmalı. Bebe yağı sürülebilir ama ara ara pişik kremi kullanılmalı.
Kozmetik/Deterjan:
Kozmetik ve deterjanlar çok önemlidir. Makinede yıkamalar için mutlaka bebek deterjanları kullanılmalı elde yıkamlarda beyaz sabun kullanılabilinir. Bebeğin çamaşırları evdeki diğer çamaşırladan mutlaka AYRI yıkanmaldır. Aşırı kokulu deterjanlardan uzak durulmalıdır.
Şampuan/ Sabun: Bebek şampuanı ya da saf beyaz sabun. Asidi düşük , parfümü az kozmetikler tercih edilmelidir.
Konak: Banyo öncesi bebe yağı ile yağlanıp, konak tarağı ile dikkatlice temizlenmelidir.
Losyon: Bebek cildi yağlı ise bebe yağı yerine losyon kullanılmaı ama ilk aylarda mutlaka bebe yağı kullanılmalıdır.
Pudra: Önerilmiyor.
BANYO:
SİLME BANYO: İlk günler için. Sabah/akşam yapılabilir.
– Önce eller yıkanacak!!
– Gözler(İçten dışa)
– Burun( Ucunda kuruluk varsa temizlenir)
– Kulak( İçine birşey sokmadan)
– Boyun( Islak mendil ile sil/kurula)
– Koltuk altı
– Eller
– Göbek Bakımı
– Bacaklar/araları
– Alt bezi
– Ayaklar/parmak araları
NORMAL BANYO: 5. günden sonra yapılabilir. Öncelikle evin en sakin olduğu bir saat belirlenmelidir. Banyo yedirdikten 1- 1,5 saat sonra yapılmaldır. Oda ısısı yıkamadan önce 1- 2 derece arttılırılmalıdır. Kendimiz için bir banyo elbisesi ayarlayabiliriz. Önce altını temizlemek gerek. Su mutlaka kovaya konulmalı ve içine derece atılmaldır. Suyun derecesi 35-37 derece olamlıdır. Oda ısısı ise 21-24 arası.
Banyoda yıkamak ıslak zeminde kötü sonuçlar doğurabileceği için osadında yıkanabilir. Sünger Bodrumdan gelen doğal süngerleden olmamalıdır. Bunun için piyasada doğal süngerler var. Başlada tülbent ile yıkanabilir. Normal sünger olmasa iyi olur kuruması zor oluyor.
Banyo sırasında bebeğin kulağına su kaçmasının hiçbir zararı yoktur. Hatta kulak salgılarının ıslanıp yumuşamasını ve daha rahat atılmasını sağlar, tıkaç oluşmasını engeller. Lütfen kulağına su kaçmasın diye kulaklarını tıkamaya çalışıp banyo işini zorlaştırmayın.