Galiba bu sabah yaz gerçekten bitti. Aslında hala tarlada patlıcan ve biberleri tutuyor olsak da bundan sonra elim üzerlerine pek değmez. Son kavunları ve kelekleri de alıp mısırları ve otları kesip malç yapıp lavanta altına koyacağız.
Dün 3 değişik tür adaçayı diktim bir tane daha mercanköşk ; ah nasıl hayranım mercanköşke. Kokusu dokusu tasarımı rengi tazesi kurusu çayı çorbaya verdiği aroması. Yeterince övdümse durabilirim.
Ayrıca dün tarlanın son patlıcanları közlendi, börülceleri kuru olarak kış proteini diye ayıklandı ki bu en zor işti bence, yumuşamış zeytinler vardı çekirdekleri çıkartılıp bol baharatlı zeytin ezmesi yapıldı. İncik cıncık bir sürü daha böyle iş var. Kış hazırlıkları bitmiş sanıyordum.
Bu arada fotoğrafta kavunlar çok büyük gibi duruyor yok değiller annem ya. Bende isimleri hiç yok mesela tohum paketine “dışı ince kabuk açık sarı içi turuncu of çok tatlı kavunu” ya da “annemin İtalya’dan getirdiği içi turuncu kavun” gibi zincirleme isim tamlaması şeklinde yazılıyor.
Fakat bu hafta pazarda gördüm iki tür “oyy bunun adı ne” diye atladım. Biri çatlak kavun biri muz kavunu dedi. Çatlak kavun atalık aman sakın kaybetme dedi. Yine de paketlerde zincir tamlama isimler kalsın.
Evet bostan kapandı, baklalar toprakla buluştu bahara görüşmek üzere. Kışın sebzeleri ilaçsız vs. yapınca illa başında bekçi istiyor o sebeple kış sebzelerini pazardan artık tüketeceğiz.
Son olarak kelek deyip de geçme yolcu aşırı lezzetli yani olmamış kavun. Hafif tatlı salatalık gibi.
Turşuyu biliyorum da turşu hariç ne yapılır onlarla fikri olan ?