12

Kansersiz Yaşam

6. Blogcular buluşmasında, Kansersiz Yaşam Derneğinin Kurucusu Dida Kaymaz bizimle birlikteydi bildiğin gibi sevgili okur:) Kendisinden etkilenmemek mümkün değildi. Aynı zamanda Dr. Şerife Şimşek bize değerli bilgiler verdi. Aşağıda Şenay Torun’un hazırladığı kısa video ile günümüzü sizinle paylaşacağım ancak hemen yazının başında bu yazının ana amacının Yeşim Mutlu’nun harika ısrarları Dida’nın emeği ile 50 kadına hediye edilen mamografinin 5 tanesinin bu sayfadan verilecek olmasını bildirmek.

Yapacağınız tek şey 16 Mart Cuma gününe kadar aşağıya “Mamografi istiyorum çünkü…” şeklinde bir yorum bırakmak. +40 yaş üstü ve mümkünse daha önce mamagrofi çekilmemiş adaylar olmasını istiyorlar. Sadece yazının altına bırakılan yorumlar çekilişe katılacak, facebook , twitter üzerinden yapılan yorumlar sayılmayacak çünkü kontrol etmesi güçleşiyor o durumda 🙂 Lütfen:) Bu yorumlar içinden yapacağım çekiliş ile 5 kadın özel bir sağlık kuruluşunda  ücretsiz mamografi çektirecek. Kendiniz için, bir yakınınız için ..Bu sağlık kuruluşu İstanbul’da olacak bu not etmem lazım…Çekiliş sonucunda ben bilgileri Dida’ya göndereceğim.

Dida Kaymaz ve Dr. Şerife Şimşek ‘e teşekkürü borç bilirim! Bakış açımı nasıl değiştirdiklerini düşününce mutlu oluyorum. Daha sık kendilerini ziyaret etmek istedim özellikle geçen sene göğsümde kitleler ile karşılaştığımda ve tiroidimde nur topu gibi bir nodül bu yaz çıktığında hissettiğim üzgün ve öfkeli tavrı değiştirebilmenin bir yuvası gibi geldiler bana. Dida “acıyorsanız yardım etmeyin!” dedi bize çünkü kanser hastası olmak O’nun için çok normal birşey gibi yaşıyor hayatını. Hayatta ne yapıyorsa yapmaya devam ediyor. Dinlediklerimi ben toparlayamıyorum, kafamda dağınık bir şekilde yer tuttular ama toparlayıp yazan arkadaşlarımı paylaşacağım ama bundan önce biraz teşekkür etmem gerekenler var.

Öncelikle Starbucks Genel Müdürü aynı zamanda Harami olan Can Bey’in ve ekibinin bizi kırmayıp Cevahir Meydan mağazasını 2. katını organize etmiş olmaları ve ikramları muhteşemdi. Buradan dolaylı bir teşekkür Muammer Yanmaz’a gidiyor elbette 🙂 Yönetmen Şenay Ertorun ki aşağıdaki video kendisine ait, cupcakeleri ve pastası ile Pastacı Rapunsel , süper kurabiyeleri ile Pastaci Kreması.
Facebook duvarlarında sütyen rengi ve bedenini paylaşmak meme kanserine dikkat çekmiyor! Lütfen bilinçlendirelim. Video ve fotoğraflardan sonra aşağıda Dida’nın sitesinden alıntıladığım kanser taraması bilgilerini okumayı atlamayın lütfen.

YEŞİM MUTLU –> TIK TIK 

DORIKUS  –> TIK TIK 

KADIN GÖZÜ –> TIK TIK

ALTERNATIF ANNE –> TIK TIK

SORAN ANNE –> TIK TIK

Yazısına link vermek isteyen lütfen yorumlara bıraksın.

Sağlık! Her şeyin başı..

Önümüzdeki ay Blogger toplantısının konusu :

Hakkari/Yüksekova’daki Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu’na malzeme yardımı ve okul içerisinde kütüphane kurulumu

Kaynak
Aşağıda ABD’nin Ulusal Kanser Enstitüsü’nün kanser taraması önerileri özetlenmiştir.

1. Meme Kanseri:

Kendi kendine meme muayenesi: 20 yaşından başlayarak her ay yapılması önerilir.

Klinik meme muayenesi: 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir, 40 yaş üzerindeki kadınlarda ise her yıl doktor tarafından yapılması önerilir.

Mammografi (meme rontgeni): 50 yaş üzerindeki kadınlarda yılda bir yapılması önerilirken, 40-50 yaş arasındaki kadınlarda meme dokusu daha yoğun olduğu için şüpheli kitleleri gösterme başarısı daha düşüktür. Bu yaşlar arasında yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa da hangi sıklıkta yapıması gerektiği tartışmalıdır. Amerikan Kanser Cemiyeti mammografi çekimlerinin 40 yaşında başlamasını ve her yıl tekrarlanmasını önermektedir.

Ultrason: Tek başına bir tarama testi değildir. Gerekli görüldüğünde diğer testlere eklenmelidir.

Meme MR’ı: Ailesinde meme kanseri olan, yüksek riskli kişilerde faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerde tarama testi olarak kullanımını inceleyen çalışmalar devam etmektedir.

2. Serviks Kanseri:

Amerikan Kanser Cemiyetinin önerileri şunlardır:
İlk cinsel ilişkiden itibaren ilk 3 yıl içinde veya en geç 21 yaşında serviks kanseri tarama testlerine başlanmalıdır. Her yıl kadın doğum muayenesi ve Pap testi yapılmalıdır.
30 yaşından sonra peşpeşe yapılan son 3 tarama normal bulunmuşsa tarama arlıkları 2-3 yılda bire çıkartılabilir. Eğer anne karnındayken dietilstilbesterol (DES) kullanılmıssa, HIV infeksiyonu varsa, veya organ nakli, kemoterapi tedavisi yada uzun süreli kortizon içeren ilaçlar kullanması nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmışsa kontrollere yıllık devam edilir.
30 yaş üstü ve normal sonuçları olan kişiler için diğer bir öneride 3 yılde bir yapılacak olan Pap testi ve HPV-DNA testidir.
70 yaş ve üstü kadınlarda son yapılan Pap testlerinden 3 veya daha fazlası veya peşpeşe yapılan testlerden 10 tanesi birden normal gelirse serviks kanseri için tarama sonlandırılabilinir. Yukarıda belirtildiği gibi bağışıklık sistemini baskılanmış hastalarda tarama yıllık olarak devam etmelidir.
Histerektomi (rahmin rahim ağzı ile birlikte tamamen alınması) ameliyatı olan hastalarda tarama yapılmayabilinir.

3. Kalın Bagirsak Kanseri:

Kalın bagirsak kanseri taramasında 5 test kullanılabilir. Bunların başarı oranları birbirine eşittir.

a. Dışkıda gizli kan aranması: Dışkıda sadece mikroskopla görülebilen kanamaları bu test saptayabilir. Farklı günlerde alınan 3 dışkı örneği test edilir. Yılda bir tekrarlanır.

b. Sigmoidoskopi: Makattan ince ışıklı bir tüple girilip kalın barsakların bir kısmının incelenmesidir. Eğer şüphelenilen bir bölge, polip, ülser, v.b. görülürse aynı zamanda biyopsi yapılmasına da olanak sağlar. 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.

c. Sigmoidoskopi ve yıllık dışkıda gizli kan incelenmesinin birlikte yapılması.

d. Baryumlu kolon grafisi: Makattan özel bir ilaç verildikten sonra çekilen rontgenlerdir. 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.

e. Kolonoskopi: Makattan ince ışıklı bir tüple girilip tüm kalın barsak incelenir. Eğer şüphelenilen bir bölge, polip, ülser, v.b. görülürse aynı zamanda biyopsi yapılmasına da olanak sağlar. 50 yaş ve üzerindeki kişilerde mutlaka yapılması gerektiği bildirilmekle birlikte hangi sıklıkta yapılacağı tartışılmaktadır. Daha önceleri sonuçların tamamen normal olduğu kişilerde 5 yılda bir yapılması önerilirken Amerikan Kanser Cemiyetinin son önerisi 10 yılda bir tekrarlanmasıdır. 50 yaşından itibaren kadın ve erkeklerde bu tarama testlerinden birinin yapılması önerilmektedir. Bu testlerden herhangi birisi şüpheli çıkarsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.

Rektal tuşe: Makattan parmakta muayenedir. 40 yaş üzerindeki kişilerde her yıl yapılmalıdır. Sadece bu yöntem tarama için tek başına yeterli değildir. Aşagıda belirtilen risk faktörlerine sahip olan kişiler kalın barsak kanserine yakalanma olasılıkları yüksektir. Bu nedenle tarama testlerini yaptırmaya daha erken yaşlarda başlayabilirler ve daha sık yaptırmaları gerekebilir.
Daha önce adenomatöz polip veya kolorektal kanser tanısı alanlar
Ailesinde yoğun kolorektal kanser veya polip görülenler (1. derece akrabalardan -anne, baba, kardeş yada çocuklar- birinde 60 yaşından daha erken yaşta veya 2. derece akrabalardan ikisinde herhangi bir yaşta kolorektal kanser veya polip olması)
Kronik inflamatuvar barsak hastalığı tanısı olanlar
Ailevi adenomatöz poliposis veya herediter non-poliposis koli gibi genetik geçişli kolorektal kanser hastalıkların ailede görülmesi

4. Melanom (cilt kanseri)

Kendi kendine muayene her ay yapılmalıdır. Doktor muayenesi daha önce cilt kanseri geçirmiş hastalarda yapılmalıdır.

Paylaş :=)

Yorumlar (12)

  1. Yanıtla
    tayman tursin :

    mamografi istiyorum çünkü:her sene periyodik kontrollerim yapılmaktadır ve zamanı da gelmiştir.Bu konuda bilinçli olmak ve davranmak gerektiğini düşünüyorum ve sağlıklı yaşam diliyorum..

  2. Yanıtla
    İpek Süer :

    mamografi istiyorim çünkü;çocuğun aşısı, çocuğun ateşi, yemeği-uykusu-çişi- kakası(!) derken vakit akıp gidiyor ve kendi kontrollerime asla vakit bulamıyorum.

  3. Yanıtla
    özge :

    Mamografi istiyorum çünkü bana ihtiyacı olan 3 bebeğim var.. Mamografi istiyorum çünkü hala annemde bu hastalıkla savaşıyoruz..Mamografi istiyorum çünkü ailemde en yakınlarımda var ve korkuyorum..

  4. Yanıtla
    Elif :

    mamografi istiyorum çünkü bu zamana kadar yaptıramadım yaşımdan dolayı artık zamanıdır diyorum…

    teşekkürler

  5. Yanıtla
    Meltem :

    İhmalkar annem
    İcin istiyorum

  6. Yanıtla
    Arzu :

    Mamografi istiyorum çünkü özellikle son günlerde artan bu kabusu yaşamak istemiyorum bana ihtiyacı olan bebeğim var

  7. Yanıtla
    Özlemce :

    Merhaba Ayça,
    Yazının linkini ve toplu fotoğrafı blogumda yayınlayabilirmiyim?

  8. Yanıtla
    Hatice Ayyıldız :

    bende yaptırmayı isterim çünkü her ne kadar bana uzak diye düşünsekte aslında hiç uzak değil. Ailede de varsa -ki bende var- bir an evvel yaptırmak lazım.

  9. Yanıtla
    halide ekinci :

    mamografi istiyorum çünkü yaşamayı seviyorum…

  10. Yanıtla
    Hülya :

    mamografi istiyorum çünkü daha önümde yapmam gereken birçok sorumluluğum var önce kendime iyi bakmalıyım

  11. Yanıtla
    müzeyyen kanal :

    Mamografi istiyorum, 49 yaşındayım. Daha önce mamografi çektirmedim. Yaşamayı seviyorum,uzun yıllar çocuklarımla ve torunlarımla yaşamak tek dileğim.

Yorum bırak