13

Hazır aklımdayken

15 günlük anne tazesinden birkaç tecrübe aksın istedim belki birileri kullanır diye.
– İlk hafta yalnız kalmayın mümkünse 2. haftada kalmayın hatta 40 günü yalnız geçirmeyin. İlk haftanın geceleri kollarınız yatağa, başınız gözlerinizle beraber göğsünüze düştüğünde ve aynı zamanda bebeğiniz karnını doyurmaya çalıştığında sizi dürtükleyecek kişi ertesi gün işe gitmesi gereken kişi olmamalı. Tabii birde yataktan çıkacak haliniz olmadığında ve eğer ameliyatla doğum gerçekleştiyse ağır kaldıramadığınızda bebeciğin gazını birinin alması lazım yoksa sizin gazınız artıyor. Bu en önemli madde bence. Birde yemek yemek zorundasınız bunun için yapılması gerekiyor hatta sofraya konması hatta hastaneden gelince binlerce çamaşır vs.. deli çıkmamak için mutlaka birinden yardım alın!! Yoksa bu doğum sonrası depresif hal içinizi sarıp sarmalamadan gitmez.

– Bebek uyuduğunda her şeyi bırakıp uyuyun. 2. haftanın sonunda beynim idrak etti sonunda yoksa geceler geçmiyor.
– Duş alırken saçınızdan akan “ilk” suyu sırtınıza doğru akıtın. Saçlar en çok kiri tutan bölgeymiş ve bu kiri ilk suyla geriye atmak doğru olurmuş. Hele benim gibi jöle kutusu kafayla geziyorsanız 🙂
– Doğumdan itibaren sıcak suda demlemek suretiyle aktardan alınmış – poşet değil – rezeneyi eksik etmeyin önce sizin gaz probleminize süt yolunu kullanarak bebeğinizin gaz problemine çok büyük katkıda bulunuyor.
– Bir göğüs pompanız mutlaka olsun yoksa gecenin bir vakti minik top böceğinizin sonsuz çabalarıyla birden gelen sütlerinizi ne yapacağınız şaşırıp yatağın ortasında zaten bitmek tükenmek bilmeyen ağlama krizlerinize yenisini eklenmiş olarak buluyorsunuz kendinizi. İlla elektrikli olması şart değil ileriki günlerde ilk günler kadar çok kullanılmıyor ama bir tane olması şart.
Ek= Deneyimlerden çıkarttığım sonuçtur. Eğer bebeğiniz küçük doğduysa ve emmekte güçlük çekiyorsa el pompası biriken sütleri sağmaya yetmiyor. Elektrikli hatta mümkünse hastane tipi pompa sizi mastit olmaktan kurtarıyor.
– Sütlerinizi sağdınız birde koymak saklamak için kaplara ya da poşetlere ihtiyacınız olacak çünkü kötü gün sütleri olarak derin dondurucuda 6 ay saklanabiliyor. Siz ilaç almak durumunda kaldığınızda ya da bir hava almak için sokağa çıktığınızda siz olmadan da anne sütü alabilmesi gerekiyor balböceğinizin. Piyasada satılan süt poşetleri olur ama çok pahalı, ben eğitimde önerilen laboratuarlarda kullanılan ” mavi kapaklı” idrar numune kaplarından edindim. Tek kullanımlık poşet içerisinde ve ilk siz açıyorsunuz. Amerikan hastanesinde yeni doğanda da bu kaplar kullanılıyor. İsteyen varsa bana mail atarak nereden edinileceğini öğrenebilir buraya yazmayayım ki reklam olmasın :)Fiyatı uygun, steril ve her kap 100cc. Ayrıca sütle işiniz bittiğinde meyve püreleri ya da domates rendelerinizi saklayabileceğiniz boyutta 🙂 ;
– Göğüs petlerini boş verin. Göğüs kalkanı her derde deva. Yara çatlak vs oluşmasını engellediği gibi pedlere biriken sütler yerine sağdığınız sütün içine katabileceğiniz sütlerinizin korunmasını sağlıyor. Avent marka tavsiye ediyorum çünkü emzirme uzmanı tarafından plastiğinin sütü bozmadığı söylendi diğer markalarda kalkanlarda biriken sütleri kullanmamak gerekiyormuş Ben onun yalancısıyım ama ben memnunum.
– 10 numara krem : Lansinoh. Büyük almaya gerek yok ben küçük almıştım ve bitmedi bile ama sütün gelmediği ilk günlerde çatlak – yara oluşmasını engellemek için mucize. Süt geldiği zaman zaten süt aynı görevi yerine getiriyor. Bu kremi sürüp kalkanları taktınız mı sırtınız yere gelmiyor. Gerisi emmeyi öğrenmekle yükümlü minik tavşanınıza kalıyor.
Bir de doğumdan bir iki ay önce evicap kapsülleri göğüs uçlarınıa sürmek ( sadece sürmek masaj değil) deriyi kuvvetlendirdiğinden yara olmamasına yardımcı oluyor )
Ekler: Bunlarda sonradan aklıma geldi.
– Lohusa şerbeti:  Yapınız, edininiz… Gece 3-5 nöbetlerinde öyle tatlı geliyor ki. Acil kan şekeri yükseltici. Süper. Kilolardan korkmaya gerek yok. Düzenli bir beslenme ile benim 20 kilomun 11’i gitti bile. Her şeyi yiyorum hatta ilk geceler her emzirme seansında kek ve şerbet ya da kompostoları boğazıma dizdiğim halde. Emzirince gidiyorlar: D gitmeseler bile bebeğinize bakmaktan pek aynada vücudunuzla ilgilenmiyorsunuz.
– Lohusayken kâbus görülür demişlerdi. İnanın doğru buraya gördüklerimi yazsam hem korkar hem gülersiniz. Annem bunun için biraz koca-karı modeli de olsa yatağın altına bıçak koymayı dene gibi bir  yöntemle yaklaştı. Bende koydum. Ama çoğunlukla her gün alınan ılık duş birkaç gün içerisinde  bu kâbusları bitiriyor galiba.

Paylaş :=)

Comments(13)

  1. Yanıtla
    Açalya says:

    Yararli oneriler icin tesekkurler, lohusa serbeti ve rezene cayi hos. Digerleri halledildi zaten. Bu arada dus alirken ‘ilk’ su neden sirttan asagi akitiliyor?

  2. Yanıtla
    AyçA says:

    Rica ederim. Hastaneden çıkarken söylediler. İlk suy kiriyle arkaya akarsa göğüslere fgelmez mantığı ile sanırım söylediler. Bende yaptım 🙂 Yazdım da..
    Sitenide fırsatım oldukça okuyorum bu arada kaçırıyorum sanma 🙂 ama yazmak çok zor bu dönemde. Daha kendime dönebildiğim zamanlarda inşallah yazacağım.
    Sevgilerrrr

  3. Yanıtla
    sabahnur says:

    sarımsak ve bıcağı yastıgın altına ,kücük kuran-ı kerimlerden basyanıma koymustu annem. karabasandır,kabustur hiçbirini yasamadım. zaten bu tarz seyler o 40 günlük lohusalık doneminde olurmus. cok cok cok sukur olmadı,korkudan ölürdüm heralde:))

    lansinohu hala kullanıyorum ben, hala yara oluyor ya. cildiricam. duzenli olarak kullan aycacım ben bir ara catlaklar gecince bırakmıstım kullanmayı,simdi cekiyorum hala…

    o kücük kutuları merak ettim nerden alabilirm?:)

    sevgiler

  4. Yanıtla
    Kuaybe says:

    merhaba Ayça.. sayfana “Anne ve bebişi”nin linkinden ulaştım.. baktım ki yeni bir minik melek de burada var.. Yavrunla sana ve tabii eşine de hayırlı uzun bir ömür diliyorum..

    Hala ağlıyor musun bilmiyorum ama benim ağlamalarım bir ay kadar sürmüştü.. hormonlar dengelenince geçiyor.. ama bence daha da önemlisi hep destek hisssetmek arkanda.. o zaman daha kolay atlatıyorsun herşeyi..

    Erin bebeğe az gazlı geceler diliyorum.. 15 dakika uyuyabilmek için Allah’a yalvardığım geceleri hatırlattınız bana 🙂

  5. Yanıtla
    mono says:

    ayçacım sanırım aynı şeyleri yaşamaya devam ediyoruz, ben bu karabasanlardan baydım artık bu gece annenin bıçak önerisini deniycem ama umarım elimi yastığın altına atıp sakata gelmem, pek keskin olmayan bi bıçak kullanıyım bari. aventin göğüs kalkanından da alıcam, zira sürekli göğüslerim için ped kullanmaktan sıkıldım. hiç bitmeyen bi adet dönemi yaşıyomuşum gibi geliyo. bu arada ben de süt saklamak için koroplastın buzdolabı poşetlerinin kullanılabilceğini okudum bi yerde, bi kere süt saklama poşetlerine para bayıldıktan sonra koroplast bile çok mantıklı geliyo. sana bol uykulu geceler diliyorum, biz hala bebekle yalnız kalmadık sanırım 1 ay falan da annem kalcak ben hala cesaret edemiyorum yalnız kalmaya…

  6. Yanıtla
    Anne ve Bebisi says:

    Yeni doğan bebekler 16-18 saat uyur ilk zamanlar diyorlardı:P Birileri bizi kekliyor mu:P Umarım karabasanların da,ağlamaların da kısa sürede geçer. Bebişi öpüyorum.

  7. Yanıtla
    alpay says:

    karabasan konusuna ünlü bebek ürün firmalarıda el atmış
    Özellikle değişik kategorilerde karabasanları engelleyen ürünler çıkarmışlar.
    ben tercih olarak avent “karabasan avcısı bıçak” kullandım çok randıman aldım.
    Ama bir arkadaşımda etkili olmamış. Oda chicco nun 3 uçlu bıçağını kullanarak çözmüş sorununu. Kuvvetli karabasanları engellemek için 3 kat koruma sağlayan bir ürün 🙂

    Fantastik şakadan sonra siz annelere bu zayıf ve korku dolu dönemde bu tür bilinç haraketlerini engellemenin tek yolunun yüksek moral olduğunu hatırlatmak istiyorum. Tabii teknik olarak zor olabilir. Ama bir yolunu bulmalı, zararsız karabasnlardan da korkmamalısınız. Bıçakları falan bırakalım artık.

    Bıçak fantazisindeki önerme “artık korunuyorum” inancını sağlayarak olumlu psikolojik etki yaratmaktır. Bunu siz kendinize uygun bir yolla yapabilirsiniz. Eminim sonuç daha iyi olacaktır.

    Taze babiş alpay

  8. Yanıtla
    Pratik Anne says:

    Ayca’cim, kolay gelsin. hormonlar dengelendikce yavru 40 ini cikarinca sen de duze cikacaksin.
    Anne ve bebisi yeni dogan bebekler o kadar uyur dogru ama arka arkaya degil. 2-3 saatte bir uyanir, emer, gaz cikarir geri uyurlar. bunlar da ilk basta en fazla 1 saat uykuya musadece ediyor.

  9. Yanıtla
    AyçA says:

    Aynen öyle oluyor.. rutin: uyanır emer gaz çıkar altı değişir emer gaz çıkarırı uyur şanslıysanız 🙂
    Ve bütün gün böyle geçip gider keza gece de..

  10. Yanıtla
    KIZIMIN CİCİLERİ says:

    Hayırlısıyla büyütün inşallah bebeğinizi.Bende sütleri saklamak için kullandığınız kapları nerden aldığınızı merak ettim , o günler geldiğinde hazırlıksız yakalanmamak için şimdiden alıp kenara koymalı. Aslında bugünlerde ne kadar yoğun olacağınızı tahmin edebiliyorum, keşke yazsaydınız da bizde sizi bunun için rahatsız etmeseydik. İnanın sizden bugünlerinizde iki kelimelik bir cevap bile istediğim için huzursuzum.Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah bebeğinizin acısını göstermesin ve ailecek mutlu bir hayat sürmeniz dileğiyle.

  11. Yanıtla
    AyçA says:

    Rica ederim ne demek zira son aylardaki tek deşarj olma yerim bu site. Ne mutlu ki yazdıklarım bir işe yarıyor..Bilgi paylaşmak içindir değil mi ??
    Tamam sanırım reklama girmeyecek yazıyorum 🙂

    Reel Medikal – Burhan Karakaya
    (212) 659 40 25

  12. Yanıtla
    ipekböceği says:

    sütleri saklamk için bahsettiğiniz mavi kapaklı kutuları nerden tenim edebiliriz yardımcı plursanız sevinirim

    teşekkürler

  13. Yanıtla
    AyçA says:

    Reel MEdikal (212) 659 40 25 İdrar kabı 100ml steril 250 adet diye sorarsanız.. amerikan hastanesinin temsilcisini isteyin telefonda ismini unuttum benim görüştüğüm BUrhan beydi ama o pek bilgi sahibi değildi.. ilgili kişi size dogru kapları gönerecektir..

Post a comment