Ev yapımı nutella serilerine ben de bir tane eklemek istedim. Nutella içeriğini yazdıktan sonra “tahin pekmez bunun alternatifi değil” mesajlarından sonra o halde alternatifini evde yapalım noktasına gelmiş durumdayız.
Yazıdan sonra bazı anneler yuvalarındaki nutellayı tahin pekmeze çevirtmiş ..bu harika.. ne zor olduğunu bilirsiniz kalıpları değiştirmenin. Bir çok kişi de “nutellasız hayat olmaz” dedi.. olur olur bal gibi olur! Nutella, sarelle, çokokrem hepsine alternatif evinizde yapabilirsiniz. Buyrun öncelikle hazır yapılmışları okuyun :
Pratik Anne‘ye ait iki adet alternatif:
Tuna’nın Hülya’sı da bir adet alternatif tarif paylaştı
Ve bunlardan yola çıkarak benim yaptığım fındık kreması.
Önce 2 su bardağı taze fındığı kavurdum. Kavrulunca kabukları da kendiliğinden çıkıyor biraz el ile ovalamak gerekiyor. Daha sonra bunları rondoya koyarak un ufak ettim. İçine 2 yemek kaşığı bal ekledim. Daha tatlı isterseniz biraz daha eklenebilir. Evde Aysun’dan aldığım sütün kaymağı vardı ( her hafta var bu delirtici kaymak O_o ) Bir yemek kaşığı kaymak koydum biraz da süt koydum. Hepsini iyice krema haline gelene kadar makineyi açık tuttum. Elbetteki piyasadaki fındık kremaları gibi yoğun ve akıcı bir kıvamda olmuyor daha çok fisko birliğin fındık ezmesi gibi oluyor. Biraz daha nutellaya benzemesini isterseniz benim gibi iki tatlı kaşığı kakao da ekleyebilirsiniz ( organik ve adil ticaret kakaosu kullanıyorum, kahve de aynı şekilde artık bu filtreden geçiyor evimde! ) Hem çikolata hem de adil ticaret hakkında biraz bilgi için sizi Beste’nin Nanelerine alalım
Ve işte sonuç!
Evinizde piyasadaki fındık kremalarına alternatif bir ürünü kendiniz kolayca yapabilirsiniz.
Dayanma süresini bilemiyorum muhtelemen 2 hafta içerisinde tüketilmeli. Bir alternatif daha var aklımda : pişirerek yapmak.. bir sonraki denemeye artık. Deneyen olursa seve seve paylaşırım:)
Yazıyı yayınladıktan sonra gelen yorumlar içerisinde bir tane daha alternatif çıktı. Bu tarifte vanilya esansı, şeker ve fındık yağı hariç herşey ok duruyor. Şeker yerine bal, fındık yağı yerine belki zeytin yağı ya da yine süt koyulabilir ya da benim yaptığım gibi evde kaymağınız varsa ..kakao da mümkünse organik ve adil ticaret olanı… denemekte fayda var. Benimkinin neden kremamsı olmadığını videoyu seyredince anladım: Daha uzun rondoda kalması gerekiyormuş..
Yorumlar (24)
hulya :
10 Ocak 2012 | 14:50hımm seninki daha sağlıklı olmuş. şekeri hepten çıkarıp yerine bal koyayım ben. sut kaymağı denen sey yok bizde ne yazık ki 🙁
yalnız aşık atışması gibi oldu. 1.bloglar arası nutella atışması :)))
Ayça Oğuş :
10 Ocak 2012 | 14:54hahah:)) ne kadar çok okuyucuya ulaşırsa o kadar iyi sizin linkleri de verdim bundan sebep 🙂 Ortak bir okuyucu kitlesi olsa bile ortak olmayan bir kitle de var diye düşündüm..
Şeker koymadım tadı az gelirse üstüne biraz daha bal sürebiliriz diye düşündüm.. tadı bana iyi geldi Erin de sesini çıkartmadı lakin kendisi bir başka çocuk ” iğğ bu çikolata değil”derken %80 kakao bitter çikolatayı şapırdanarak yiyen bir kişilik! :)))yazıktır annesi normalini vermeyince 😛
Biranda :
10 Ocak 2012 | 16:13Valla neye alıştırırsan öyle…Deniz de hayatında bir kere Viyana’da bir arkadaşımızın evinde tavuk sosisi yedi. Ben dedim “eyvah, şimdi sosisin tadını alacak ve hep sosis isteyecek”. “Anne ben beğenmedim sosisi, bidaa yemiycem” dedi yavrucak. Çikolata konusunda babasına çekme potansiyeli var gerçi ama, eve almayınca (ya da sadece bitter alınca) o sorun da çözülmüş oluyor:)))
Yaa o değil de, biz bu bal konusunu anaoğul çözemiyoruz. Neyse aldık organik petek balımızı, asçık içimiz rahat, ama mesela dün akşam yemekten sonra (ki balık yemiştik – her balıktan sonra bunu alışkanlık edindi) ben ballı ekmek yiycem dedi, tatlı niyetine onu yedi! E tabii ben de duramadım. Peh:(
Ayça Oğuş :
10 Ocak 2012 | 16:20bal konusu bende de bir muamma ki bal hastayım bal olmazsa kahvaltıda doymam hatta! bir dönem kaçkardan geliyordu balımız bildik tanıdık bir yerden şimdilerde Safrandan alıyorum ama çook pahalı bizim yeme orantımıza bakarsan 🙁 Erin de yemeklerden sonra tatlı der durur .. çözemedik bu işi 🙁
Tuğba :
13 Ocak 2012 | 16:29Merhaba,
Tadelle ve Sarelleyle ilgili fikirlerinizi merak ediyorum.Çünkü sitelerinde de yayınladılar Sarellenin üzerinde de ısrarla GDO’suz soya kullandıklarını yazıyorlar emülgatör olarak.Ancak dünyada kullanım oranı çok düşük ne yazık ki GDO’suz olanın:(
Bir de su konusu var pet şişeler, damacanalar…Ne kullanıyorsunuz ne biliyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim:)
Ayça Oğuş :
13 Ocak 2012 | 16:35🙂 Evet biliyorum ama ya diğer İÇİNDEKİLER ? .. mecbur kalmadıkça tüketmemeye çalışıyorum ben zaten hiç yemem de oğlum için bazen mecbur kaldığım durumlar olabiliyor ama tadelle hiç yemedi bu arada 🙂 ben de yemem pek sevdiğim bir lezzet değil bunlar.. yani ne gerek var evde yapılmış bir kurabiye kek varken diye düşünüyorum 🙂 sitelerine bir bakacağım ama yine de ben tüketmemeyi tercih ediyorum hem evde de yapabiliyormuşuz herhangi bir emülgatör!! koymadan 🙂 tercihimiz her zaman eğer sürüp yenilecekse tahin pekmez 🙂
biz uzun zamandır Nikken su filtresi kullanıyoruz musluk suyunu filtre ediyor.
Ayça Oğuş :
13 Ocak 2012 | 16:37bugün bir ara bir tadelle ve srelle alıp içindekileri fotoğraflayacağım sonra sitelerindeki yazı ile karşılaştıracağım 🙂
Tuğba :
14 Ocak 2012 | 01:27Çok sevinirim:)Bir de aslında benim ve oğlumun da favorisi tahin pekmez ama büyüklerimiz hala çikolatayla mutlu ettikleri için çocuklarımızı onlarıda kırmadan bir orta yol bulabilir miyim diye uğraşıyorum…
brajeshwari :
10 Ocak 2012 | 16:06son fotografta usta onaylamış:) mutlaka güzel olmuştur. Deneyecegim bende… Pazarda organik ürünler satan biri var.Fındık ezmesini, üzüm şırasıyla tatlandırmışlar,o da çok güzeldi. Aklında bulunsun.
Ayça Oğuş :
10 Ocak 2012 | 16:13:)) oldu oldu valla da ben tadına bakamadım ucundan dilimi sürdüm ..detoks detoks yaparsam olacağı bu 🙂 biliyorum var öyle ürünler senin dediğini kim satıyor bakim bir …
gunesligunler :
10 Ocak 2012 | 21:45Nutellayı hala bırakamayanlardanım malesef ama benim de bir fıstık ezmesi denemem var ve nefis olmuştu, yer fıstıkları kavrulup rondodan geçiriliyor, sonra içine zeytinyağı ve pudra şekeri ekleniyor ve tekrar rondodan geçiriliyor ve fıstık ezmesi hazır.
Ayça Oğuş :
10 Ocak 2012 | 21:56hmm bunu da deneyeyim .. ama ben yine bal koyacağım sanırım . güzel fikir.. teşekkürler 🙂 fıstık içinde z.yağı ağır oldu mu?
berna :
11 Ocak 2012 | 00:16hala böyle hatunlar var ya gurur duyuyorum kızlar sizinle gurur 🙂
Zeynep A. :
11 Ocak 2012 | 01:52Yapacağım uleyyn ben de artık bunlardan bir tanesini! Daha fazla dayanamıyacağım 🙂
Tüm yazanların, düşünenlerin eline ve aklına sağlık!
sevil :
11 Ocak 2012 | 02:43ellerinize sağlık tatlısever oğlum için deneyeceğim bunu.ancak kaymağımız eksik çünkü aysun hanıma ulaşamıyoruz. mail adresine mesaj atıyorum ancak geri dönüş olmuyor. sizin hangi adresten ulaştığınızı öğrenebilirmiyim?
sevgilerle…
Ayça Oğuş :
11 Ocak 2012 | 23:37Aysuna mail adresini veriyorum O ulaşacak 🙂
sevil :
12 Ocak 2012 | 03:01şu anda sarılıp öpesim geldi seni…çok teşekkür ediyorum. sevgiler…
devrim :
14 Ocak 2012 | 06:16Ayça, gülüm seni Uğur Dündar’ın tahtına layık tek kişi ilan ediyorum 🙂 Arkadaşım harikasın valla gıda hafiyesi gibisin 🙂 Nutella’ya aşık biriyim ama baktım Rüzgar benden çok yemeye başlıyor 1 yıldır evime sokmuyorum 🙁 mis gibi bal veya ev yapımı reçellerimiz varken ne gerek var di mi 🙂
Berna :
18 Ocak 2012 | 15:46Tarifi denedim ve sonuca bayıldık ailecek! Fotoğraf makinem eşimde olduğu için cep telefonumla çektiğim berbat fotoğraflarla blogumda da yayınladım 😛 : http://ekinvebiz.blogspot.com/2012/01/ev-yapm-nutella-denemesi.html
Teşekkürler tarif için 🙂
Ayça Oğuş :
18 Ocak 2012 | 15:52Afiyet olsun :)) bakim hemen .. rica ederim ..
devletsah :
29 Nisan 2012 | 19:11Merhaba,
Yaziyi keyifle okudum… Bazi seyleri evde yapmaya inaniyorum. Baziarini ise birakiyorum isi olan yapsin. Cikolata bunlardan biri. Ama meyveli yogurdu kendim yaparim gibi.
Bir de cocuklara bu ev yapimi olan seyleri verirken soylenenlere dikkat etmek gerektigine inaniyorum. Cocugu kandirmamali. Bu ona benzeyen baska birsey demeli… Yoksa bence cocuga acik acik yalan soylebmis oluyor ki… Bambaska tartisma konusu.
Neyse yukaridaki kaymakli tarifi buzdolabinda tutmak kayfiyla maksimum 1 haftada tuketmelisiniz. Icindek kaymak acima yapar. Bir urun, icindek en zayif halka kadar uzun omurludur. Eh 3 gunde bozulmayana sut demiyorsak, icinde de zut varsa sure budur 🙂
Sevgiler
Ayça Oğuş :
30 Nisan 2012 | 10:42Yorumun ve uyarın için teşekkürler Devletşah 🙂
Bu yazı içerisinde çocuğunuzu kandırın gibi bir yönlendirme olmadığını aksine işi olanın yaptıkları ürünlerin içindekiler kısmını dikkatlice okumalarını, kıvam arttırıcılardan soya lesitinine her türlü aromaya süt tozuna kadar o çikolata ve türevlerinin içlerine koyduklarını fark edip bunların alternatifi şeylerle çocuklarımızı besleyebileceğimizi söylemeye çalışıyorum.
Çocuğa “açık açık” işi olanın yaptığı ürünlerin bedenimiz için faydalı olmadığını söylememiz gerektiğini savunuyorum. Ne olduğunu bilmeli ama tercih etmemeli aile de çocuk da ve bunların alternatiflerini türetebilmeliyiz alt metinli bir yazıdır bu yoksa çocuğunuza bunu yapın kandırın yazısı değil.
Sabah aç karnına elinde lolipop ve üstüne çikolatayla beslenen çocuklar olduğunu görmek bir insan olarak benim kalbimi acıtıyor maalesef:(
Sevgiler
beste :
22 Mayıs 2012 | 14:27çok onemli bir konu bu guzel yazmissin daha onceki yazin uzerine gelismeler sevindirici. benimde bir cikolata kremam tarifim var krema iceriyor birkac hafta dayanir hicbirsey olmaz. O zamanki bilgilerimle yazmisim, simdi asla agzimiza koymuyoruz nutellayi! http://bestebonnard.blogspot.fr/2009/10/ev-yapm-nutella-ekmege-surulecek.html tarifi burada sadece cikolata ve krema kullaniliyor.
Banu :
7 Temmuz 2015 | 15:20Harika bu Ayça’cığım,
Bzim şu sıralar en bayıldığımız nutella alternatifi tarifi de tahin bal ve kakao karışımından ibaret. çok memnunuz. Afiyetle yemekteyiz 🙂