Gittikçe artan kimyasal yaşamlarımız içerisinde bir yandan da bunları bu yaşantı içerisinden çıkartmaya çalışmak oldukça zor. Ne onlarla ne onlarsız ! Belki bir çoğumuzun bildiği tarifler vardır daha doğal malzemeler ile temizlik malzemesi üretmek için. Ben buldukça paylaşacağım. İlk konu karbonat. Karbonattan bahsetmişken diş macunu yapmayı öğrendim 🙂 Henüz yapmadım o ayrı ama yapacağım.
Tarifi basit
Gliserin (eczaneden alınan sebze gliserini), karbonat, bir kaç damla zeytinyağı, bir iki damla doğal aromalı yağ örnek (rezene, nane).Hepsini göz kararı karıştırınca koyu kıvamlı bir macun elde ediyorsunuz.
Aktarlarda satılan yağlara çok güvenim yok gerçek yağ olmadıklarını düşünüyorum ancak öğrendiğim kadarıyla Daphne marka temel yağlar daha iyiymiş. Bilenler varsa paylaşsın.
Gelelim karbonatla başka neler yapılabileceğine. Öğrendiğimden beri mutfak tezgahımı limon + karbonat ile temizliyorum.. mis 🙂
* Evinizdeki halıları süpürseniz de silseniz de zamanla kokmaya başlar. Halı yıkamacılara verdiğiniz halı bilin ki, en kötü kimyasal deterjanla, yerlerde araba yıkanır gibi yıkanmaktadır. Oysa kokuyu çıkarmak için şunu yapabilirsiniz. Bir iki avuç karbonatı halının her tarafına serpin ve 1-2 saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile iyice süpürün. Halınızdaki o kötü kokudan eser kalmayacaktır.
* Buzdolabınızdaki kokuyla baş edemiyorsunuz. Bütün yiyecekleri dışarı çıkar, sil, süpür, kurula vs. uğraşmak istemiyorsanız bir kâse karbonatı buzdolabının bir köşesine koyun. 4-5 günde bir karıştırın. Kötü kokuların gittiğini göreceksiniz. Ayrıca dolapta sakladığınız meyve sebzeler üzerinde koruyucu bir etkisi olacaktır karbonatın.
* Halı, koltuk, elbise üzerine yağ mı damladı? Panik yapıp, deterjana saldırmayın! Çünkü deterjan leke olan bölgenin rengini açıp renk dokusunu bozacaktır. Bunun yerine yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve üzerini hafifçe ıslayın. 1-2 saat bekledikten sonra silin. Yağ lekesinden eser kalmayacaktır. Zira suyla birleşen karbonat yağları söküp atan doğal bir sabun haline gelir.
* Mutfak tezgâhınızın mermerlerini ve fayanslarını limonlu karbonat ile ovun ve durulayın. En güzel temizleyicidir. Kimyasal deterjan kalıntısı kalmadığı için üzerine meyve- sebzelerinizi, ekmeğinizi rahatlıkla koyabilirsiniz.
* Kirli lavabolarınız için krem deterjanlar yerine limon ve karbonat kullanın. Lavaboya karbonat döküp limonla ovun. Hem kirlerin kaybolduğunu hem de parladığını göreceksiniz.
* Ayrıca tıkanan lavabolarınızı açmak için bir su bardağı karbonatı lavaboya dökün. Üzerine 1 bardak sirke ilave edip 2 litre kaynar suyu lavaboya boşaltın. Tıkanan lavabo açılacaktır.
* Dibi tutan tava ve tencerelerinize akşamdan karbonat döküp, sıcak su ilave edin. Sabah temizlerken zorlanmayacaksınız.
* Paslanabilecek eşyalarınızı karbonatla ovarsanız paslanmasını engellemiş olursunuz.
* Porselen gibi kararan eşyalarınız varsa limonlu karbonat ile ovun. Rengi açılacaktır.
* Aynı şekilde gümüş eşyalarınızı suyla macun haline getirdiğiniz karbonat ile ovarsanız, rengi açılıp parlayacaktır.
* Elbise dolabınızda rutubet ve küf kokusu varsa ve naftalin kokusunu da sevmiyorsanız dolabınızı bir köşesinde ağzı açık şekilde kavanozda karbonat bulundurun.
* Banyo duşa kabin camlarını karbonat ile silip durulayın. Duş alırken daha rahat nefes alacaksınız.
* Banyo terlikleriniz ister tahta ister plastik olsun üzerine karbonat dökün ve öyle duş alın. Hem terlikleriniz hem de ayaklarınız rahat edecek. Bu yolla tahta takunyalarınızın ömrü uzayacağı gibi kimyasal temizleyiciler, cildinizden uzak tutmuş olacaksınız.
* Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjan miktarını yarı yarıya azaltıp gerisini karbonat ile tamamlayın. Çamaşırlarınız daha temiz ve kimyasal artıklardan uzak kalmış olacaktır.
* Ağız sağlığı ve diş bakımı için de karbonat çok önemlidir. Akşamları yatmadan önce 1’e 1 oranında tuz ile karıştıracağınız karbonat ile dişlerinizi fırçalayın. Diş çürüklerinde yerleşip yaşayan ve vücudu kansere hazırlayan bağışıklık yokedici virüslerin iki düşmanından birisi karbonattır. Sabaha kadar ağzınızda ve dişlerinizdeki bakteri ve virüsler karbonat ve tuzun etkin temizleyiciliği ile tamamen temizlenmiş şekilde uyuyacaksınız. Ayrıca ağız ve diş kokuları da önlenmiş olacaktır.
Sonuç olarak; sirke, limon ve karbonat evinizde sadece mideniz için değil her türlü temizlikte ve pratikte kullanabileceğiniz doğal ürünlerdir. Mümkün olduğunca bu ürünleri kullanmaya özen göstermeniz; hem çocuklarınızın ve sizin sağlığınız için hem de yaşanabilir, nefes alan bir ev açısından önemlidir.
Yorumlar (12)
Nesteren :
13 Eylül 2011 | 12:05şahane kullanım alanları varmış.
kesinlikle deneyeceğim.
bayılıyorum böyle tecrübe edilmiş, onaylanmış basit şeylerin kullanımına.
özellikle geceleri tuzla karıştırıp diş fırçalama yöntemini deneyeceğim.
ruzgarligunlervegeceler :
13 Eylül 2011 | 13:39Diş hekimim, karbonatın temizleyici etkisinin doğru olduğunu ancak uzun süreli (düzenli) kullanımlarda diş minesine zarar vereceğini, tuzla birlikte uygulanmasının ise aşındırıcılığını iyice artırdığını söylemişti, bilemiyorum hangisi doğru. Buzdolabındaki kokular için olanı ara-sıra yaparım, sonuç süper!
semra :
13 Eylül 2011 | 18:28diet devami ile ilgili yazı yok ne oldu durum nedirrr..twitter dan diete devam okudum ne oldu
funda :
13 Eylül 2011 | 20:01ben de karbonatı keşfettiğimden beri parfüm kullanmıyorum. çok az karbonatı banyodan sonra koltuk altına sürdüğünde ter vb kokularından eser yok..özellikle doğumdan sonra başedemediğim bir ten kokusu olmuştu karbonat yok etti hepsini…bilginiz olsun..
Tülay Sarı :
15 Kasım 2011 | 06:15Banyodan çıkmadan önce karbonatlı su ile koltuk altları yıkanırsa (durulamadan) da aynı faydayı sağlıyor. Demek kuru da kullanılabilir…Sanırım karbonat bakterileri yok ettiği için doğal deodorant etkisi oluyor.
jasminasc :
14 Eylül 2011 | 13:53yukarıdaki karbonat tuz karışımı her akşam yapılırsa diş minelerine ciddi zarar verebilir. savaş zamanında bosnada macun bulamayınca karbonat veya tuzla fırcalardık ama tuz minelere oldukça zararlı tadı da berbattır. tuz kürünü ayda bir belki iyice temizlemek için yapılırsa daha iyi olur..
başka bir doğal temizleyici de limon tuzudur. kireci kettle veya çaydanlıktan temizlemek için sadece suyla doldurup bir çorba kaşığı limon tuzu katıp kaynatın bütün kireçler gider.. sökücüye hiç gerek kalmaz…
ÇokBilmiş :
15 Eylül 2011 | 16:57Off off of, ben bu kadar bilgiyi nasıl aklımda tutacağım. Hepsi de birbirinden faydalı. Akşam gerekli yerlere not alıp yapıştırayım bari.
nth :
16 Eylül 2011 | 00:16ben yillardir saclarimi karbonatla yikiyorum. google’da “no-poo” (shampoo’nun kisaltilmisi) diye aratirsaniz, sampuanlardaki kimyasallardan cekinen pek cok kisinin kullandigini goreceksiniz.
ilk basta cok acayip bir fikir gibi geldi ama simdi memnunum. dokulme vs yasamadigim gibi eskiden maruz kaldigim asiri yaglanmadan kurtuldum.
eloise :
31 Ocak 2012 | 03:10çok ilginçmiş saçları karbonatla yıkamak. nasıl yapıldığını da yazar mısınız acaba?
esra :
21 Mart 2012 | 03:27şampuan olarak kullanımda sabun cevizini tavsiye ederim..parlak ve güçlü saçlar.. 😀
BebekveBen :
12 Kasım 2011 | 13:17Merhaba Ayça,
Bu güzel yazın için teşekkürler. Karbonatın bilmediğim pek çok kullanım alanı varmış. Sayende öğrenmiş oldum.
Ben de “Çevreci Bebek İçin 10 İpucu” isimli yazımda, karbonat ve sirkenin iki kullanımını daha verdim.
http://www.bebekveben.com/2011/11/11/cevreci-bebek-icin-10-ipucu/
Sevgiler
Ayse :
29 Kasım 2012 | 01:37Evet bende haftada bir kaç kez geceleri karbonat ile dış fircalama yapıyorum. Ayrıca haftada bir gece de bol tuzlu su ile gargara yapıyorum. (dış hekimimin tavsiyesi ile ) Sabah uyandığınızda ağzınızda bir ferahlik oluyor. Bilginiz olsun.
🙂