9

Ev yapımı elma sirkesi

Yine her sonbahar olduğu gibi kamplardan eve, ilaçsız, kendi kendine yetişmiş elmaları çantaya doldurup getiriyoruz. Uzunca bir süre dayanıyorlar evde. İçine taze zencefil, tarçın ( çubuk) koyarak kaynatıp ıhlamur üzerine döküp demleyerek çay olarak tüketiyoruz bu elmaları. Elmalı kurabiye, tart da yapılıyor elbette. Bir de elma sirkesi yapmayı deneyimlemek istedim ilk defa. Bir çok tarif var aratınca. Ben iki ayrı tarifi denedim. Şimdi ışık almayan oda sıcaklığındaki dolabımda uyuyorlar. Bakalım ne sonuç çıkacak!

Elma sirkesinin yararlarını biliyor muyuz peki ? Şurada İbrahim Saraçoğlu demiş.

1

Birincisi Doğal Rehberdeki tarif onlar da Sade Mutfağı kaynak olarak göstermiş. Zaten bu sitede olağanüstü tarifler var, takipçisiyim!

İlaçsız Elma (kabukları ile birlikte)
İçme suyu
Bal veya Sirke Anası

ELMA SİRKESİ YAPIMI:

Doğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın. Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısından biraz azını (2/3) doldurmalı.
Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz).
Sirkenin kapağını kapatın ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir. )
Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur.
Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna ‘sirke anası’ deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız.

NOTLAR:

Elmalar yıkanmaz çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar. Elmalarınızı güvendiğiniz bir yerden almadıysanız yıkayın, ancak sirke işlemine başlamadan önce 3 saat mutlaka dinlendirin. Bu şekilde kabukta yararlı bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.

elma-sirkesi-2

2

İkinci tarif Nefis yemek tarifleri sitesinden.

  • 2 litrelik cam kavanoz
  • 3 elma
  • yarım çay bardağı nohut
  • yarım çay bardağı şeker
  • yarım çay bardağı bulgur
  • 1 litre su

Cam kavanoza yarısına kadar su doldurulur suyu ben önce kaynattım ve soğuttum suyun içerisine nohut, şeker ve bulguru atılır. Elmalar kalın kalın soyulur soyulan elma kabukları da kavanozun içine konulur. Kavanozun kapağı kapatılmaz kapatılırsa çok keskin olur üzeri tülbentle kapatılıp etrafına lastik geçirilir kavanoz ışık görmeyen ancak oda ısısında olan bir köşeye kaldırılır. Zamanla sirke oluştukça sirke kokusu çıkmaya başlayacaktır. Etrafına gelen meyve sinekleri olursa kesinlikle olduğunu buradan mutlaka anlayabilirsiniz, bu süre 40 gün kadar. Daha sonra sirke süzülür içindeki elma kabukları diğer malzemelerle atılır. Kavanozu yıkamadan tekrar sirke içine koyulup 2 kaşıkta bal eklenir. Bu şekilde aylarca saklanabilir.

elma-sirkesi-1

Elma sirkesinin başka faydalarını da şu siteden alıntılıyorum. Burada da dursun 🙂

Kolesterole karşı sirke: Müller, elma sirkesinin besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengin olduğunu ve pektinin sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken, bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engellediğini belirtiyor. “Eğer, kolesterolünüz yüksekse yemeklerden önce düzenli olarak ballı elma sirkesi içmeye devam ederek kolesterolünüzü normale döndürebilirsiniz. Hatta sirkeyi, meyve ya da sebze suyu ile karıştırarak da içebilirsiniz.”

Sirke Anemiye iyi gelir: Sirke, anemiye karşı birebir olan demir, B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda barındırır. Günde bir defa ılık ballı suyun içinde bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmeniz yeterlidir.

Sirke Astım ve solunum hastalıklarına iyi gelir: Tüm vak’alarda bal (tabiî, işlenmemiş ve ısıtılmamış olmalı) ve elma sirkesi karışımı iyi sonuç vermektedir. Buğday balı daha tesirlidir. Bir kaşık sirke, bir kaşık balla karıştırılıp ılık suya eklenir, günde 3-4 defa içilir. Bir mendil veya tülbent sirkeye batırılıp bileklerin iç tarafına yerleştirilerek bir bantla sabitlenir.

Sirke Ateş düşürür: Bir ölçü sirkeyi, beş ölçü suyla karıştırın. Bu karışımı kompres yapmak ve sarmalamak için kullanın. Bu sirkeli su, yüksek ateşle yanan kimseyi rahatlatacağı gibi, vücuttaki toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlayacaktır.

Sirke Ayak sağlığı için önemlidir: Ayaklarınızı sirke banyosuyla rahatlatın! Bir leğenin içini bileklerinize kadar soğuk suyla doldurun. İçine bir bardak elma sirkesi ile biraz işlenmemiş deniz tuzu ekleyin. Birkaç dakika boyunca ayaklarınızı suyun içinde hareket ettirin.

Sirke Varisleri iyileştirir: Bacaklarınızı elma sirkesi emdirilmiş bir bezle sararak yukarı kaldırıp dinlendirin. Bu esnada büyük bir tas içinde bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılmış ılık suyu için. Yorgunluğu da alması için bu suyun içine bir yemek kaşığı bal ekleyin. Rahatlamayı hemen hissedeceğiniz gibi, gözle görülür iyileşme de birkaç hafta içinde gelecektir. Bunu günde bir veya iki defa, yarım saatlik sürelerle uygulayın.

Elma Sirkesi Nasırı iyileştirir: Gece boyunca, elma sirkesi emdirilmiş yarım dilim bayat ekmeği problemli bölgeye uygulayın. Sabaha iz bile kalmayacak! Aynı şekilde içinde soğan bekletilmiş sirke de aynı işi görür.

Sirke Baş ağrısına iyi gelir: Bir püskürtücü sprey şişesine su ve elma sirkesi karışımını koyun. Karışımı etrafınıza püskürtüp koklayın. Alna ve şakaklara sirkeyle masaj yapın. Ya da orta büyüklükte bir kese kâğıdının dibini sirke ile ıslatıp, aşçı şapkası gibi kafanıza geçirip yarım saat ile bir saat arasında bekletin. Ya da 50 gr. dövülmüş biberiye ve yarım litre elma sirkesini karıştırıp 3 hafta boyunca dinlendirerek “biberiye sirkesi” oluşturun. Bunu bir tas kaynayan suya bir çorba kaşığı damlatarak koklayın.

Sirke Boğaz ağrısına iyi gelir: Bardağın dörtte biri kadar bal, dörtte biri kadar elma sirkesi hazırlayın. Bu karışımdan her 4 saatte bir, bir yemek kaşığı için.

Sirke Gargara yapmak için de kullanılır: Yarım tas sirkeyi, 1 tas suyla karıştırın. Karışıma, bir tutam karabiber ile bir tutam rafine edilmemiş deniz tuzu ekleyin. Karışımı ısıtıp gargara için hazır hâle getirin.

Sirkenin Diş sağlığına faydaları: Dişeti problemleri ve aftlar için iki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya ekleyip ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Eğer dişiniz ağrıyor ise, biraz sirke ile azıcık kırmızıbiberi ısıtın. Bunu ağzınızda birkaç dakika bekletin. Tesirini artırmak için ılık bir sirkeli bezi yanağınızın dışından kompres yapın.

Sirkenin Göz iltihaplanmalarına karşı faydaları: Gözlerdeki iltihaplanmalar ve göz çevresindeki tahriş gibi rahatsızlıklar, bir ölçü elma sirkesi ile dört ölçü su karıştırılarak tedavî edilebilir. Bir tatlı kaşığı sirkeyi eklediğiniz bir bardak kaynayıp soğumuş suyla göz banyosu yapabilirsiniz. Düzenli elma sirkesi tüketimi, aynı zamanda, yaşlılığa bağlı gelişen katarakt riskini de azaltmaktadır. Sirkedeki beta-karoten burada anahtar rol oynamaktadır. Bu tesiri artırmak için sirke, havuç suyu ile beraber içilmelidir.

Sirkenin Böcek sokmasına karşı etkileri: Hayvanî ve diğer tür zehirlere karşı sirke birebirdir. Hayvan zehirlerini tesirsiz hâle getirir. Zarar gören bölgeye gül sirkesi sürün; eğer gül sirkeniz yoksa elma sirkesi de aynı işi görür.

Sirkenin saçlarda kullanımı: Saçların daha parlak bir görünüme kavuşması, kepek probleminin ortadan kaldırılması için elma sirkesi imdadımıza yetişir. Haftada bir defa uygulanacak elma sirkesi kürü, ilk kullanımdan itibaren farkı hissettirir. Saçlar hafifçe ıslatıldıktan sonra, elma sirkesi, saç diplerine ve uçlarına bolca sürülür. Sonra saça sıcak havlu sarıp 1 saat bekletildikten sonra iyice yıkayıp durulanır. Ayrıca saç durulama suları için 1 litre suya bir su bardağının üçte biri kadar elma sirkesi ilave edilerek daha parlak saçlara kavuşulabilir.

Paylaş :=)

Comments(9)

  1. Yanıtla
    Ayça Oğuş (@AycaOgus) says:

    Ev yapımı elma sirkesi http://t.co/nSq3YZptxG

  2. Yanıtla
    Berceste says:

    İlk düzenlediğimiz Doğal Sirke Atölyesinde, Leyla demişti ki, meyvenin içerisindeki şeker yeter. Ayrıca bal katmaya gerek yoktur. Süre uzasa da işlem tamamlanır.

    • Yanıtla
      Ayça Oğuş says:

      bir de bu şekilde kavanoz hazırlyacağım çok sağol :=)

  3. Yanıtla
    minibrand says:

    Faydalı bir yazı olmuş üstad elinize sağlık

  4. Yanıtla
    Hamdi says:

    Ayça Hanım bundan 2 ay önce belirttiğiniz şekilde sirke kurduk, az ışık alan yere koyduk sirke mayası ve sirke sinekleri oluşmadı rengide çok bulanık kahve rengi, fermantasyon için biraz ılık ortamamı ihtiyaç var bu vaziyette kullanılabilirmi, geçen yıl aynı metotla organik elmadan yapmıştık 40 gün sonra oldu ve sirke sineği oluştu rengide açık pembe idi, bu seneki daha kabından çıkarmadık rengi kahve ve bulanık ne yapabiliriz.

  5. Yanıtla
    flex bilisim says:

    vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler çok işime yaradı 🙂

  6. Yanıtla
    ikoll tekstil says:

    Verilen bilgi için teşekkürler emeği geçen herkesin ellerine sağlık iyi çalışmalar 🙂

  7. Yanıtla
    açma tarifi says:

    merhaba verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı ama bu sayfayıda bakmanızı ısterım

Post a comment