Evet etti valla.. yok yok domuz gribi olmadım ama biz şapur şupur öpüşen en azından bari kaybetmediğimiz türk sevecenliğimizi de kaybettik. Kimse kimsenin yanında dahi gitmiyor artık!
İyi mi kötü mü tartışılır.
Uzun zamandır beynimde bin post dönerken ve yazamazken sonunda buna vakit ayırmam gerekliliğini gelen maillerden anlamış bulunuyorum 🙂 Bu vesile ile bir de post yazmış olayım.
Hayır biz domuz gribi aşısı olmayacağız.
Bu sizin de olmamanız için bir yönlendirme değildir. Ailecek kişisel tercihimiz olmamaktan yana kullandık. Yakın çevremizde domuz gribi olup geçirenleri gördükçe bu kararımızı da değiştirmemeye karar verdik. Çifte karar yani.
Tersi görüşleri Açalya‘da okuyabilir bilgilenebilirsiniz. Yok-Ki de yazmış güzel güzel. Orada bir çok link de var yine konu ile ilgili.
Bol bol doğaya gidiyoruz ( hatta domuzla bile karşılaşıyoruz boyumuzca bööyle arabamızın önünden geçip gidiyor yaban yaban ), güzel besleniyoruz, elimizi yüzümüzü temiz tutup şapur şupur öpüşüp samimiyet kurmuyoruz ama maalesef toplu taşımaları en azından ben kullanıyorum halka karışıyorum -belki maske kullanabilirim- hastanelere girip çıkıyorum -maske kullanıyorum-
ÇoÄŸu aşının yan etkisinin endiÅŸesini bu aşıda da taşıyarak hiç bir devlet adamına saÄŸlık örgütüne personeline güvenemiyorum kaldı ki saÄŸlık bakanı bile ” bizim çocuklar domuz (gribi) oldular aşı o yüzden yaptırmayacağız ” diye kıvırdı geçti.
Yok hocam kalsın aşısı falan..
Comments(15)
Efsun says:
19 Kasım 2009 at 22:06selam ayca bizde yaptirmayacagiz bu asiyi. ne oldugu belirsiz birsey toplu halde vuruyorlar iste herkese… burada türkiye’deki gibi panik yaratilmadi, insanlar biraz dahami rahat ne. ama yok abicim bizde almayalim asi masi!!
Papatya Papadopoulos says:
19 Kasım 2009 at 22:34Bence de kalsın… biz de yaptırmayacağız. Burada da ölüm vakaları görülünce “herkese yetecek aşılar var, aşılar geldi”, falan filan milleti gaza getirmeye çalışıyorlar ama hiç niyetli deÄŸilim. Bugün de Yorgo duymuÅŸ ki, 6 aylıktan 5 yaÅŸa kadar olan çocuklar “kesin” olmalıymış.. Yok valla, özellikle daha 1,5 yaşında bile olmayan yavrumu hiç heseba katamam. Maya desen, hadi onun anaokulunda bir sosyal çevresi var, ama madem ki 5 yaÅŸtan sonraki gruba giriyor, risk kapsam alanından çıktı.. okulda da bir zorlama yok. Olabilir mi?_Koyun muyuz biz 🙂
Ä°nsanları da bir paranoyaklık aldı yani. Önceki gün, Mayayla baleden çıktık, asansör geldi diye giriverdik içine – genelde merdivenden ineriz. Kadın, yanında 2 çocuk; açın ellerinizi,açın, diyor, çantasından çıkardığı jelden damlattı hepsinin eline. Çocuklar uslu uslu duruyor, birden ‘nolduysa bağırmaya baÅŸladı çocuÄŸa, sürme elini oralara, elleme hiçbir ÅŸeyi!!? Çocuk asansöre mi dokundu ne?!
Maya da ÅŸaşırmış bakıyor, çocuk ne kabahat iÅŸledi diye…
Etrafına hiç dokunmadan yaşamak da mümkün mü? Evine gidince yıkasın elini. O, eminim, çamaşır suyuyla yıkar çocukları da :))
AyçA says:
19 Kasım 2009 at 22:52Anti bakteriyel jellerin ciltteki tüm bakterileri yararlı olanları da öldürerek cildi savunmasız bıraktığı ile ilgili bir belgesel izlediğimden beri ( sanırım discoveryde ) ben o jelleri kullanmıyorum ameliyathaneye girerken ve çıkarken bile su/sabundan vazgeçmiyorum.
En fazla dışarıdaysam su/sabun yoksa şpu su bazlı olduğu iddia edilen ıslak mendilleri tercih ediyorum.
hayal says:
20 Kasım 2009 at 01:52Ameliyathanelerdeki bi de kanserojen haberin olsun diye dedim
hehe naber yahu bu arada… are u alive
alpay ogus says:
20 Kasım 2009 at 10:07Kim insanoğlu akıllı bir canlıdır demişti. Akıl bizden çok daha uzun süredir yaşayan canlılar tarafından evrimle terkedilmiş bir özellik olabilirmi?
minel says:
20 Kasım 2009 at 10:34Birçok Doktor hatta Prof. bu aşının diğer aşılardan hiçbir farkı olmadığını;hatta kendi çocuklarına bile yaptrdıklarını söyleseler bile bizde ailecek yaptırmama taraftarıyız.İyi beslenmemize,uykumuza,el temizliğimize,kalablık ortamlara girmemeye özen göstererek elimizden geleni yapıyoruz,yapacağız..
Allah hastalıklardan,dermanı olmayan sıkıntılardan bizleri kourusun..
Seren says:
20 Kasım 2009 at 22:01Hollanda’da durum yukarida yazilanlardan daha farkli: Risk grubunda olanlar (kalp-seker hastalari,solunum problemleri olanlar, kanser tedavisi olanlar vs vs), 60 yas uzeri, 6 ay-4 yas arasi cocuklar, 0-6 aylik bebeklerin ebeveynleri,hastane calisanlari,hamileler vb. gruplara asilar yapilmaya basladi. Simdiye kadar reddedip de gitmeyeni duymadim.
Tabii ki herkes secimini yapmakta serbest.
AyçA says:
20 Kasım 2009 at 22:37Ben bugün doktorumuz Hülya hanımla da görüştüm suratıma telefonu kapatma riskini bile göze alarak :=)
Hülya hanımı tanıyanlaranlar sanırım bunu
Bol mandalina ve maydanoz C vitamini deposu
Normal gripten tek farkı orta/şiddetli grip gibi geçiriliyor olması
Başımıza gelirse diğer griplerde davrandığımız gibi davranacağız
tamiflu falan almayacağız bu daha ileride başka bir durumda o kadar kuvvetli bir ilaca ihtiyacımız olursa vücudun bagısıklığı bunu kabul etmeyebilir.
3 günü geçerse doktora görünmeliyiz
standart griplerde olduÄŸu gibi
bunları söyledi
aşı peki ? dedim
hayır dedi
tabii ki seçim kendine ait herkesin
ben göz göre göre ilerideki yan etkilerini yaşamak istemiyorum açıkçası.
bu gribi benim çevremde 4-5 kişi geçirdi. sonuçlarının korkutucu olmadığını söyleyebilirim.
o yüzden tercihimi olmamaktan yana kullanıyorum
ama tabi kim bilir… önemli olan karar verebilmek yaptırmak ya da yaptırmamak. sonra insan rahatlıyor :=)
bence dünya nüfusunu azaltmak için yapılan komplo teorilerinden biri bu aşı işi :=)))) ve işe yarayacak!!
ki haksız da deÄŸiller di mi …
mirc says:
25 Kasım 2009 at 08:13Allah yardimcimiz olsun hergün birileri ölüyor :S
PINAR says:
3 Aralık 2009 at 08:08Aşı dostuyuz efenim,
Bilim insanı ne diyorsa ona inanıyoruz, güveniyoruz. Gerisi boş laftan ibarettir.
Risk grubunda olanların kesinlikle aşı olması gerekiyor. Risk grubunda olup da aşı olmayanların halini çevremde fazlasıyla gördüm. Onların durumuna düşmeyi asla istemem. Biz şimdiye kadar grip olmadık, elbette dikkat ediyoruz, korunuyoruz. El hijyeni herşeyden önemli ama eğer risk grubunda olan bir yakınınız varsa ve siz onun bakan kişisiyseniz aşı olmamak gibi bir lüksünüz yok. Grip olduktan sonra riski ve zararı çok daha fazla ilaçları tedavileri olmak ve o hastalığı o kadar ağır geçirmek mi yoksa aşı olmak mı dediğinizde mantığınız doğru cevabı gösteriyor.
Ayça şu sözlerin beni fazlasıyla düşündürdü, biraz daha açar mısın ne kastettiğini?
“Bence dünya nüfüsünü azaltmak için yapılan komplo teorilerinden biri bu aşı iÅŸi,, ve iÅŸe yarayacak!!!,ki haksız da deÄŸiller di mi?
Sözlerini yanlış anlamış olmayı diliyorum. Umarım bu sözlerin benim gibi astımlı bebeğine aşı yaptırmış anneleri kıracak bir anlam ifade etmiyordur.
AyçA says:
3 Aralık 2009 at 09:31Pınar ben bilime inanmakla beraber tıbba pek yakın duran biri değilim ..maalesef ilaç sektöründen de vebadan kaçar gibi kaçarım buna tüm aşılar da dahil.
sözlerimi açım: sadece espri :=) bu kadar anlam yüklemek gerekmiyor:=) ama fena teori değil ki bunu yazdıktan bir gün sonra bu konuda mailler dolaşmaya başladı.. sadece benim aklıma gelmemesi ise ilginç tabii:=)
Ben sadece kendim aşı yaptımayacağımı merak edenler için yazdım yaptırmak ya da yaptırmamak herkesin kendi insiyatifinde bunun için kırılacak bir şey olduğunu sanmıyorum.
aşı yaptırdınız çok kötü gibi bir anlam taşımıyor sadece ben yaptırmadım.
domuz gribi olacaksam ve bundan öleceksem zaten bu doğada zayıf halkayımdır ama aşı gibi yapay maddeler ile ileride zayıf halka olmayı ben göze almıyorum hepsi bu!
insan oğlunun icadı doğadan daha üstün değil benim için
umarım yeterince açıklayıcı oldum kendim için.
PINAR says:
3 Aralık 2009 at 08:39Bilim insanından kastım WHO dünya saÄŸlık örgütüdür…
PINAR says:
4 Aralık 2009 at 08:08Fazlasıyla amerikan filmlerinin etkisinde kalınarak uydurulmuş bir teori diyeceğim:)2012 filminin devamı getirilebilir yani bu senaryoyla.
Bu durumda ne oluyor 2013 de Amerika ve Avrupa nüfüsu sıfıra iniyor, çünkü orda herkes aşılanmış durumda. Buna aşıyı üreten firmalar ve çalışanları da dahil. Türkiye ve kalan 3. dünya ülkeleri ise dünya liderliÄŸi yolunda savaşıyorlar. Amerika’dan bayrağı devralmak için:)
Ha bizler için de belki verem aşısı mesela bu etkiyi gösterecektir. Ancak biz sanıyoruz ki domuz gribi aşısı yapıyor bu etkiyi. Hesap tutmuyor. Tam tersi oluyor. 3. dünya ülkeleri dünya üzerinden siliniyor. Avrupa ve Amerika rahata kavuÅŸuyor. Olabilir mi? Hayır, olamaz, çünkü 3. dünya ülkeleri olmadan Avrupa ve Amerika da olmaz, kimleri sömürecekler ki? Nüfüs olacak tüketecek ki ekonomi canlılığını sürdürsün, tüketim olmayınca ne olduÄŸunu gördük ÅŸu son ekonomik krizde…
Pandemik gribin hızını kesecek tek ÅŸey aşıdır. Avrupa ve Amerika bunun fazlasıyla bilincinde, kimse aşı olsam mı olmasam mı tereddütünde deÄŸil. Maalesef Türkiye’nin çoÄŸunluÄŸu halen bu bilinçten uzak. Abuk sabuk teoriler üzerine vakit geçiriledursun…
En azından bilinçli kesim olduÄŸuna inandığım bizler uzak duralım bu safsatalardan…
Aşı olmamak herkesin kendi tercihi, ama insanları bu teorilerle akıllarını daha da karıştırıp onları hata yapmaya teşvik etmek doğru değil.
Risk grubunda olup da aşı olmayıp ya da bebeğini aşılatmayıp çok daha kötü deneyimler geçirmelerine sebep olunabilir, bunun sorumluluğu nasıl alınıyor aklım almıyor.
AyçA says:
4 Aralık 2009 at 10:59Teori kısmı işin espri kısmı günlerdir dönene artık sınırını aşmış mail trafiğine bir atıf
olmak da bir tercih olmamak da oldum demek de sorumluluk olmadım demek de..
ben sana aşı ol desem aşıdan başına bir şey gelse ?? aynı şey tersi için de geçerli.
bana o kadar çok mail geldi ki bu konuda ne yapmayı düşündüğümü soran ben de bir post ile cevap verdim belki sormak isteyip de soramayan da vardır
yazı da da belirttiğim gibi bu bizim tercihimiz.
bu tercih sadece bu aşı için değil diğer tüm aşılar için geçerli.bu güne kadar olduklarım için pişmanlık duymakla beraber bir çocuğum daha olsun ilk aşıların hiç birini olmayacak! :=)
Tabakları hala kullanmana o kadar çok sevindim ki :=)) ben teşekkür ederim esas bunun için :=)
bugün biraz rahatsızım o yüzden kısaca cevabımı bitirmeme kızmazsın diye sözü kesiyorum :=)
sevgiler
,
PINAR says:
4 Aralık 2009 at 08:4321 Ekim 2009 New Scientist’den alıntı:
Aşı sonrası Guillain-Barre sendromu oluşma riski kesinlikle 1 Milyonda 1 den azdir;
Aşı olmadan grip olanlarda Guillain-Barre oluşma riski ise 1 Milyonda 40′tan azdir.
Domuz gribi şimdiye kadar ABD’de yaklaşık 800 kişinin ölümüne neden olmuş durumda, ölüm oranı şimdilik 1 Milyonda 2 kişi.
Domuz gribi salgınının ilk dalgası sirasinda 4 yasinda altindaki 20.000 cocuktan 1′i hastanede tedavi gördü.
Daha da bilgilenmek isteyenler için aşağıdaki linki ziyaret etmelerini öneririm.
http://suphecimelek.wordpress.com/2009/11/03/domuz-gribine-dair-komplo-teorileri/
başlıkta çok haklısın domuz etti bizi bu grip:) O kadar da büyütelecek birşey yok ortada. Geçen sene de gripten ölenler mutlaka vardı. Bu sene biraz fazladır. Risk grupları için de sadece bu yıl grip aşısı değil her yıl grip aşısı olmaları çok önemli. Ben kendi deneyimlerimden bunu biliyorum. Bu yıl durum çok çok farklı değil yani.
Açalya bu domuz gribi olayını kapatıyorum demişti epey bir gergindi, şimdi anlıyorum onu:) Ben olayın içine geç müdahil olmuşum. Gerçekten üzüyor beni aşıya olan bu tepki. Diğer aşılar saf mı ki ne alıp veremediğiniz var bu aşıyla diyorum. Diğer aşıları olurken bu kadar tereddüt ettiniz mi hiç diye sorsanız yeter diyorum. Benim mantığım almıyor ya o yüzden gerginliğim.
Ama hiç gerek yok, kapansın bu konu:) Herkes kararını versin ve içini rahat tutsun. Grip olup çoÄŸu kiÅŸi bağışıklığı kazandı, aşıya gerek kalmadı. Aşı olup, burnu bile akmayanlar var. ÖrneÄŸin biz:) Olmayanlar için hala bir ÅŸans var aşı olmak için… bu yıl da böyle geçti:)
Biraz da iç açıcı şeylerden bahsedelim.
Erin’le trekking yapılması çok güzel, fotoÄŸraflara bakmak çok keyifli… Darısı bizim başımıza diyemeyeceÄŸim, ÅŸimdiye kadar hiç çadır kurmuÅŸ insan deÄŸiliz çünkü:) Örnek alınacak bir ailesiniz bu konuda…
Yaptığım bir pastayı keki neyin üzerinde fotoğraf çekeyim desem hemen aklıma hediyen tabaklar geliyor.
Çok teÅŸekkür ederim bu zevkli hediye için tekrar…
sevgilerimle