Uzun zaman aldı tam buğday unu ve pekmez ile keki tutturabilmek. Tam buğday unu kabarmıyor bir kere.. ama yılmadım denedim.İlk başlarda beyaz unla karıştırıyordum, pekmezi de yarı şeker yarı pekmez ama en sonunda hepsini tam buğday unu ve pekmez ile yapmayı becerdim. Kendimce püf noktalarım var elbette, yazmaya çalışacağım.
İçindekiler
3 yumurta
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı ( bir aşçı arkadaşım ağır oluyor tereyağ koy demişti ama elim buna alışık bana ağır gelmiyor :))
3 su bardağı tam buğday unu (çok sıvı olursa biraz daha eklenebilir göz kararı)
1 su bardağı dolusu ceviz, badem, fındık, hurma, incir, dut kurusu elinize ne geçerse
1’er çay kaşığı zencefil, tarçın, karanfil toz olarak
1 paket kabartma tozu (karbonatta olabilir ama ben tadını sevmiyorum tek zararlı bu sanırım içinde)
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı kakao (organik, şekersiz adil ticaret ürünü ve isteğe bağlı)
Önce yumurtaları pekmez ile çırpıyorsunuz daha sonra süt, yağ, ekliyorsunuz. Bir süzgece koyduğunuz kuru meyve karışımının üzerinden eleyerek 3 bardak un ve baharat karışımını da ekliyorsunuz. Çırptıktan sonra kabartma tozunu ekleyip üzerine limon suyunu koyuyorsunuz, puff diye kabaracak 🙂 İyice karıştırdıktan sonra, yağladığınız ve un serptiğiniz kek kalıbına büyük bir kısımını döküyorsunuz. Kalan kısmına kakao koyduktan sonra karıştırıp unlanmış kuru meyvaları da ekleyip kalıptaki karışma ekliyorsunuz. Bu arada fırını ısıtmış olun. Sıcak fırına kek karışımını koyup ilk 20 dakika hiççç açmıyorsunuz daha sonra olmuş mu diye kürdan sokarak kontrol edebilirsiniz.
Bu kadar, şekersiz, tam buğday unlu, sağlıklı bir kek.
Fotoğrafta dekorasyon amaçlı biraz pudra şekeri var.. o kadarcık da olsun;)
Afiyet olsun.
Comments(44)
nilay says:
12 Ocak 2012 at 17:47kesinlikle deneyeceğim. saglıklı olsun diye daha once yaptıklarımı sadece ben yemek zorunda kaldım. 🙄
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 18:27afiyet olsun:=)
benden bizden says:
12 Ocak 2012 at 18:25Kabarmayan keklere son artık! Ellerine saglık Ayca 🙂 Kakao yerine keciboynuzu tozu koysak olur degil mi? Bir de keske süt yerine de konulabilecek şeyler olsa, bizim oğlanın alerjisi nedeniyle bu tarifi yapsam da yediremem ona 🙁
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 18:26Keçiboynuzu da olur elbette ben genelde keçiboynuzu koyuyorum ama kakao’nun da alternatifinden bahsetmek istedim:) süt yerine yoğurt koyamaz mısın?
nilay says:
12 Ocak 2012 at 18:59sut alerjisi olanlar keçi sutu alabiliyorlar diye biliyorum. yanılıyor da olabilirim. au-pairlik yaptıgım donemde evdeki ufaklıgın sute alerjisi vardı. keci peyniri ve sutu tuketebiliyordu sadece.
birde keçi boynuzu tozu kakaonun yerini pek alamıyor. çocuklar ayırıyorlar tadını.en azından bizim evdeki oyle. pekmezini verebiliyorum ama kekte pudingte yemiyor.
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 19:04keçiboynuzu tozunu kakao diye vermiyorum ben direkt bu keçiboynuzu diyeveriyorum ama erin keçiboynuzunu kıtır kıtır da yediği için tozunu da seviyor. keçiboynuzu tozu kakao ya göre daha fazla besin içeriyor ve daha az yağlı http://www.pi.web.tr/keciboynuzu-tozu
nilay says:
12 Ocak 2012 at 19:12Erin’in boyle herseyi yemesi super. Bizim evde benden baska tuketen yok.
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 19:21:)) evet şanslıyım.. bir başka çocuğum olsa aynısı olmayabilir bence bu Erinle alakalı bir durum 🙂 o yüzden alıştırılabilir diyemiyorum
duygu says:
16 Mart 2012 at 14:15Arkadaşım, oğlumun alerjisi var süte demişsin, çocuklar da çok sever keki, sana bir tüyo vereceğim, süt yerine su koy, 1 su bardağı süt ise 1 su bardağı su koy, keklerde her tarif için bunu yapabilirsin, oğlun da rahat rahat kek yesin, ama ben de dua isterim 😆
coraline says:
12 Ocak 2012 at 18:26istanbul’da doğala ulaşmak ne kadar zor yaa.okudukça bunu farkediyor ve üzülüyorum.en doğal hakkımız doğal yaşamak ama orada bunu mümkün kılmak için psikopata bağlamak gerekiyor.
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 18:29İnşallah yakında ekolojik bazı ürünleri sağlayacak arkadaşlarım var…yakında 🙂
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 18:30psikopata bağlamayalım 🙂 bildiğimiz üreticileri ürünleri paylaşalım 🙂
Tülay Sarı says:
12 Ocak 2012 at 21:16Üç yaşındaki sevgili oğlumu daha şekerle tanıştırmadım ve ona yaptığım keklerde ben de pekmez kullanıyorum.Pekmezin herbir çeşidi farklı güzellikte aroma katıyor ve oğlum da çok severek tüketiyor.Daha önce hiç sütü ve pekmezi kekte birlikte kullanmamıştım; demiri süt grubuyla kullanınca değeri düşüyor diyenlere uyarak; bu konuda kafam biraz karışık:) Tarifi mutlaka deneyeceğim; her ne kadar senin gibi muhteşem fotoğraflarla paylaşamasam da idare edeceğiz artık:) Sevgiler!
Ayça Oğuş says:
12 Ocak 2012 at 22:06Demiri de başka şeylerden alsın 🙂 ben hiç takmadım bunu Erin sütün içine pekmez koyarsam seviyor 🙂 Sevgiler 🙂
Neval says:
13 Ocak 2012 at 02:21Yarin bende bu keki deniycem ama elimdeki malzemelerle :/ birkac sey sormak istedim, karanfil toz olarak da mi satiliyor? Unun ne marka goremiyoruuumm, ben yumurta flotty, dut pekmezini ve unu city farmdan aliyorum sence bunlar iyimidir? :/ cig sute bende baslicam, kac dakika kaynatiyorsun sutu? 🙂
Ayça Oğuş says:
13 Ocak 2012 at 11:20Evet toz karanfil una bakacagim simdi disardayim 🙂 uzeri biraz kabarana kadar kaynatiyorum sutu city farm iyi herhalde ben bir tek tuz aliyorum oradan geri kalan cok uunu safrandan aliyorum ya da pazardan (ekolojik pazar tercihim ama gidemediysem semt pazari )
ufuk says:
13 Ocak 2012 at 02:26kek harika görünüyor elinize sağlık. Birde konuyla ilgisi yok ama ben hiç bir yerde göremedim. Emzirme sanatı kitabı kime çıktı? Sevgiler…
Ayça Oğuş says:
13 Ocak 2012 at 11:17Aaa yazmistim aslinda sonra sahibine ulasinca kaldirdim yaziyi
ufuk says:
13 Ocak 2012 at 16:46görmemişim teşekkürler…
Ayça Oğuş says:
13 Ocak 2012 at 11:17Ozel bir sebepten kaldirdim 🙂
Çiğdem Karal says:
13 Ocak 2012 at 03:36Süper ama Karatay a göre boşuna uğraşıyorsun.
Karatay dogmasına takılmış anne Çiğdem
Ayça Oğuş says:
13 Ocak 2012 at 11:10Detoks yazima yazdin sandim bunu ama ke yazisinaymis peki a nicun ? Bence pek lezeetli bunun bosa olacak bir ugrasi olarak gorlmesi degisik tabii 🙂
banu says:
13 Ocak 2012 at 18:54kekin görüntüsü beni benden aldı, ellerine sağlık ilk fırsatta deneyeceğim
halil ayar says:
14 Ocak 2012 at 02:46sayın yetkili balıkesir dursunbey ilçesinde su ile çalışan taşlı değirmen işletmekteyim.değirmenim tamamen dogal ve hijyeniktir.değirmenim tarım ve köyişlerinden onaylıdır.değirmenimde tam bugday unuçavdar unu yulaf unu ve mısır unu üretimi yapmaktayım.ürünlerimiz tamamen yerli tohumdan ürütilmektedir.ürünlerimiz %100 doğal ve katkısızdır.detaylı bilği için http://www.suciktisudegirmeniunu.com adresinden faydalanabilirsiniz.saygılarımla halil ayar
charlotte says:
23 Ocak 2012 at 14:08iste yaptim, harika olmus, tesekkürler 🙂
Cansu Birden says:
25 Ocak 2012 at 14:53Enfes! Derhal deneyeceğim.
Bu da ilginç gelmişti bana:
http://uzuncorap.com/2011/12/27/gokce%E2%80%99nin-pekmezli-dogum-gunu-pastasi-tarifi/
Duygu says:
6 Şubat 2012 at 13:10Ayça günaydın.
Blogunu arada okuyordum ve oldukça hoşuma gidiyordu.Şimdi 6 aylık hamileyim ve 2-3 aydır da hamile günlüğünü okuyorum.
Şu süt meselesi..çiğ sütle ilgili yazılarını okudum,hem senin verdiğin linkten hem de Aysun’un internetteki blogundan bulduğum adresine mailler attım ama geri dönüş olmadı.Bir yanlışlık mı yapıyorum dedim kendi kendime..senin kullandığın e-posta adresini birebir tekrar yazabilir misin acaba?
Teşekkür ederim.Güzel bir pazartesi diliyorum.
Duygu.
Ayça Oğuş says:
6 Şubat 2012 at 13:21Hayırlı olsun o halde sevgili Duygu 🙂 Sağlıkla bebeğine kavuşmanı dilerim..
aysunthesutcu@gundonumu.biz.tr adresinden ulaşabilirsin.. Sevgiler.)
Binnur Kamman says:
15 Mart 2012 at 01:38Arkadaşlar,
Aysun hanımın sütleri uzunca bir süredir bazı yerlerde satılmaya başlandı. Yani belli yerlere kendileri getiriyor. Size yakın hangisi ise gidip, önceden ne kadar istediğinizi bildiriyorsunuz, genelde Salı günleri geliyor süt, akşam üzeri gidip alıyorsunuz.
Ben de bu bilgiyi Aysun hanımın işletmesinde işe başlayan Turgay beyin tarafıma gönderdiği mail ile öğrendim. Bana gelen maildeki satırları aşağıda sizlere de aynen kopyalıyorum. Mesela ben Nişantaşındaki Kantinden alıyorum.
Sevgiler…
(Umarım bilgiler faydalı olur)
Bilgi: Haftanın farklı günlerinde farklı semtlere 5ltr ve üzeri miktar için sütü ve yarım kglık ambalajlarda taze kaşarı kendi aracımızla teslimat yapmaktayız. Fakat geçici bir süre için üzülerek ev teslimatı için yeni kayıt alamıyoruz.
Ancak dilerseniz 5ltr altında (1,2,3 veya 5ltr lik şişelerde) veya teslimat ücreti ödemeden alışveriş yapmak isterseniz Bebek’te Organik Dükkan, Arnavutköy’de BALZEY Organik, Cihangir’de Balya Organik, Topağacı’nda GAIA Yoresel ‘den , Akatlar’da Serente Organik, Sarıyer’de Organik Taze, Nişantaşı’nda Kantin, Ataköy Atrium’da Vitaminera,Caddebostan’da Dondurmacci’den, Acıbadem’de Gül Gıda’ Kuzguncuk’ta Divan Keyfi, Üsküdar’da Doğancılar Et Şarküteri, Bekoz’da Ekobahçe Gıda’dan herhangi bir noktayı seçip-seçiminizi bize de bildirerek sipariş verebilirsiniz.
Binnur Kamman says:
15 Mart 2012 at 01:40Bu arada kekiniz çok güzel gözüküyor sevgili Ayça, ellerinize sağlık!
ace says:
24 Haziran 2012 at 03:15Müthiş kabardı.. Çok güzel gözüküyor.. 🙂 Ben sadece biraz kakaosunu fazla kaçırdığım için şekeri eksik gibi oldu..
Teşekkür ediyorm tarifi paylaştığınız için..
Ozden Pusat says:
27 Ocak 2013 at 18:47Denedim şimdi fırında bakalım nasıl olacak 🙂 tek kafama takılan şey şu: Her zaman pekmez ve süt grubu ürünlerini birlikte tüketmeyin deniyor. Birbirlerinin besin değerlerini öldürüyormuş. Doğrumudur?
senem says:
14 Haziran 2013 at 02:35bugün kızıma bu güzel keki yapmayı denedim ancak, ama hiç mi hiç tıtturamadım, hiç kabarmadı :((( neyi nerede eksik yaptım acaba, çok ümitliydim oysa ki :(( bu tam buğday olayı kekte çok zor… sütle yumurtayı dolaptan çıkarır çıkarmaz karışıma kattım, genelde tarifler oda sıcaklığında falan yazar, acaba ondan mı oldu?
Nur says:
27 Kasım 2013 at 16:36Limon kabarması içinmi aroma içinmi ben havuçla yapıcımda
Ayça Oğuş says:
27 Kasım 2013 at 16:58limon kabarması için, kabartma tozuna sıkın biraz bekleyin sonra karıstırın
eliff says:
3 Aralık 2013 at 17:51Acaba ben mi göremedim keki kaç derecede pişirmeliyiz
Ayça Oğuş says:
4 Aralık 2013 at 15:03önceden ısıtılmış 180 derece fırın standart kek pişirme ısısı ..yani ben öykle diye düşünüyorum :=)
Eliff says:
4 Aralık 2013 at 16:30ikinci kek ppişirişimolucak o yüzden kafamda henüz standart ısıları oturtabilmiş değilim 🙁 teşekkür ederim hızlı cevabınız için 😀
Aysegul Karaman says:
9 Aralık 2013 at 12:09Ayca Hanim,
Sayfanizi ilk kez kullandim ve de ilk kez sekersiz bir kek yaptim. Acikca soylemek gerekirse, hayatim boyunca yaptigim 10. kek bile olabilir :)))
Harika oldu!!!! Muthis kabardi. Ben, faydasina da inandigim icin 3 cay kasigi karbonat kullandim. Ustune de limon siktim. Tadina hicbir etkisi olmadi.
Seker dengesi muthis oldu!!!! Hurma, kuru incir ve kuru siyah uzum, cig findik, cig badem ve ceviz ilave ettim. Sadece kakao yerine, kakao orani %90 olan bitter cikolata rendeledim.
Bu guzel tarifi paylastiginiz icin cok tesekkur etmek istedim. Herkese hararetle tavsiye ederim….
Ayça Oğuş says:
9 Aralık 2013 at 17:00Afiyet olsun ellerinizesağlık :=) Çok mutlu olsum .. harika bir kek .. yılbaşı geliyor ben de yapacağım bunu :=))
mehtap says:
8 Mart 2014 at 23:09çokbaşarılı bir tarif denedimharika oldu.. teşekkürler
Ayça Oğuş says:
9 Mart 2014 at 11:57afiyet olsun :=)
Didem Evgülü says:
17 Mart 2014 at 21:21Ayça Merhaba,
Süper görünüyor kek ellerine sağlık. Pekmezin ısıtılnsması ile ilgili haverler çıkıyor bu ara. Sen araştırdın mı bu konuyu? Hurma ve kury duyla havuçlu kek yaptım ama tabi tatlısı baya az oldu, bir şey gerekiyor illaki.. Pekmezle ilgili yorumlarını bekliyorum. Sevgiler
Didem
SuZ says:
2 Ekim 2017 at 17:04Tarifiniz iyiye benziyor yalnız pekmez ve zeytinyağını yüksek ısıda kanserojen madde ürettiğini çok kişiden duydum.organik pazardan aldığım keçiboynuzu pekmezi hiç işlem görmemiş olduğundan pişirilebiliyor.bence tarife onu ve tereyağını koyarak değiştirirseniz daha sağlıklı olacaktır.