1 mayıs
Beltaine kelime anlamı olarak parlayan -yanan- ateş olduğu düşünülmektedir. Çünkü yazın habercisidir. Tanrıça ile temsil edilen toprak artık olgun ve bereketlidir ve genç Tanrı ona olan aşkını ifade eder. Yazın ilk çiçekleri onların şerefine toplanırken bu bizi coşturan bir zamandır. Beltaine kısaca yazın geldiği ve doğanın tekrar canlandığı gündür. Genellikte 1 Mayıs’tan sonra ilk dolunayın görüldüğü gün kutlanmaktadır. Beltaine bayramında ateşler yakılır, sunaklar hazırlanır ve yanan ateşlerden atlanırdı.
Keltler iki şenlik ateşi yakarlardı çünkü bunun kendilerini arındıracağına ve doğurganlıklarını artıracağına inanıyorlardı. Sığırları iki ateşin arasından geçirirlerdi, sığırları arındıracağı, sürünün bereketini sağlayacağı inancıyla. Bu, şu anda uygulanan bir ritüel olmasa da, modern paganlar bu gün hala şenlik ateşleri yakar ve doğurganlık ritüelleri uygularlar.
Kutlamanın bir yolu da bir direği kullanmaktır. Bu adette, kurdelelerbağlı bir alana bir direk yerleştirilir. Her kişi (genellikle kadınlar ve kızlar) kendi kurdelesini yakalayarak, kurdeleleri belirli bir desende örmek için direğin etrafında özel bir şekilde dans eder. Bu, bu gün gerçekleşebilecek doğurganlık ritüellerinden biridir.
Kutlamalarda ayrıca saçlara takmak için çiçekli bir çelenkler yapılır. Bir şenlik ateşi yakar ve etrafında (hatta üzerinde) dans edilir. Bu, o gün için başka bir yaygın doğurganlık ritüelidir.
Bazı insanlar “Mayıs sepetleri” hazırlar ve onları çiçekler ve iyi niyetle doldurur. Sepetleri yaşlı, bakıma muhtaç birine veya bir hastalıktan kurtulan birine verirler.
Karanlık günler kendini artan aydınlığa bıraktıkça, tüm doğa uyanırdı ve bunlara periler ve hayaletler gibi toprağın görünmeyen varlıkları da dâhildi. Periler sevimli varlıklar olabilirken, çoğunlukla insanlar üzerinde numaralar yapmaktan zevk alan baş belası olarak görülürdü. Periler ve büyülerinden korunmak için, evin reisi Beltaine’de evin tavanına üvez dalı koyardı, yanan bir mum taşıyarak ön kapıdan arkaya, evin dört köşesine ve salonun bir tarafından ortasına kadar harmoni ve dengeyi simgeleyen bir tür 8 noktanın ağını kurarak arınma ritüeli gerçekleştirirdi.
5 mayıs Hıdrellez’in de benzer yanları yok mu ?
beltaine 1 Mayıs. Tanrıça ile temsil edilen toprak artık olgun ve bereketlidir.
midsummer 21-22 Haziran (yaz ortası) kutlanır. Yılın en uzun günüdür.
lughnasadh 1ağustos , yılın ilk hasatı ve sıcak yaz günlerinin yakında sona ereceği kutlanır. Baharın bitkileri gelecekte tekrar mahsül vermek için tohumlarını döker. Buğday gibi tahıllar ve meyveler çoktan hasat edilmeye ve toplanmaya hazırdır. Sofradaki yemekler için teşekkür edilir.
mabon 21 eylül Sonbahar ekinoksu (21 Eylül) Güneş Tanrısının ışığı yitirdiği günlerin başlangıcı olarak kabul edilir
Samhain 31 Ekim ile yıl çarkı sona erer. Hasat biter, Tanrı yer altına Tanrıçanın yanına iner. Yer yüzünün üstünde halk incelen perde için hazırlık yapar, ölü ataları ziyaret eder, kaynaklar yenilenir, bir sonraki yıl için planlar yapılır.
Yule yer altına inen Tanrı 21 aralık tarihine denk gelen Yule Kış Gün Dönümde, yılın en karanlık ve en uzun gününü kutlanır ve bu günde Doğa’nın dünyamıza ışığı ve sıcaklığı geri getirmek için tekrar doğduğu hatırlanır.
Imbolc 1 Şubat Tanrı (güneş) ve Tanrıça (ay) evlendiği gündür. Baharın gelişi demektir.
Ostara 21 mart ilkbahar ekinoksu (nevruz) Bu küçük bayramda ışık ile karanlığın mükemmel bir dengede olduğu hatırlatılır. Ancak, ışık karanlığı yener. Günler uzar ve geceler kısalır.
tarihler kuzey yarım küre için elbette:=)
Comments(2)
Lens Go says:
1 Haziran 2023 at 15:43Blogunuz çok güzel.
Ayça Oğuş says:
19 Temmuz 2023 at 22:21teşekkür ederim :=)