No public Twitter messages.

Yazmam gereken onca yazı varken kolayına kaçıyorum ! Hala yazılmamış onlarca yolculuk anısı var sadece neresinden toparlanır bulamıyorum bulduğumda gelecek söz!
Bahar geldi İstanbul’a her ne kadar bugün yağışlı ve soğuk bir gün olsa da sokaklar mimozaların sarısından sonra erguvanların, leylakların ve mor salkımların baş döndüren kokularına renklerine bıraktı kendini. Geçen seneden beri bu zamanı beklememin sebebi mor salkımlar ile üretime geçmekti. Torba dolusu salkımları annem ve ben bahçelerden topladıktan sonra iş mutfağa girmeye kaldı.

Önce şerbetten başlayalım. Her tecrübesiz gibi ben de önce şekeri suyu çiçeği koyup kaynattım ama küçük bir cezvede böylece şekerli sarı bir su elde etmiş oldum. Biraz araştırınca yenilebilir çiçeklerin nasıl demlendiğini tarifi buldum!
Öncelikle –> Mor salkımın yaprak ve dalları ve sapları zehirliymiş çiçekleri ise yenilebiliyor. Ben çşiçeklerini salatada kullanmayı geçen sene öğrendim. Topladıktan sonra biraz temizlenme için ( karınca sinek böcek) saplarından ayırıp bekletmek gerekiyor.

Mor salkım şerbeti
1 lt su, 3-5 kaşık toz şeker ( başka tatlandırıcı nasıl olur denemedim garanti olsun diye zehir beyazı bastım 🙁 ) 1 limon ve 6-7 dal mor salkım.
Önce limonun kabugunu saplarından ayrılmış çiçeklerin üzerine rendeleyip sonra limonun suyunu sıkıp şeker ile ovala ve sonra kaynayan 1 litre suyu üzerine boşalt. Bu aşamada ben ek olarak küçük bir çubuk tarçın, 5-6 karanfil ve küçük bir dilim taze zencefil de ekledim. Soğuyana kadar bekle sonra çiçeklerini süzerek bir sürahiye boşaltıp buzdolabında 1 gece beklet.

Voila!

Sırada Mor Salkım reçeli
2 bardak toz şeker
1 bardak su
1 Limon
Çubuk tarçın taze zencefil ve karanfik yine benim baharat sevmemden kaynaklı

ve saplarından ayrılmış çiçekler yine 5-6 dal yeterli gibi
Önce şekeri suda kaynatarak erit. Bu sırada baharatlardan sadece çubuk tarçın ve zencefili ekle. Altını kapat limon kabugunu rendele karanfili ve çiçekleri bu şekerli suya ekle demlensin. Biraz ılındıktan sonra tekrar ocağın altını yakıp limonun suyunu ekle ve bir taşım kaynat sonra kavanozlara koyabilirsin ve

Voila!!

Gül reçeli seviyorsan bunu da seveceksin. Hafif ve tatlı kokulu yumuşak bir doku!

Sırada Likör var. Koca bir kavanoz dolusu saplarından ayrılmış temizlenmiş çiçeğe küçük bir şişe votka ve aynı oranda su ekledim 2 hafta bekleyecek. 2 hafta sonra şekeri sonra süzülmüş alkole ekleyeyip 2 hafta daha bekleyeceğim. 35’lik votka kullandım bir o kadar su ekledim şekeri ise 1 bardaktan fazla koymayı düşünmüyorum hislerimle ilerledim bu konuda ..bakalım..1 ay sonra görüşmek üzere bu konuda :=)

Mutlu baharlar 😉

Bu Yazılar Da İlgini Çekebilir


Önceki yazıyı okuyun:
10

1 --2 --3 -- 4 -- 5 -- 6  -- 7 -- 8 -- 9 Geçmiş senelerin yazılarına baktım da hep bir kendinden emin cümleler kurmak varmış...

Kapat