2

KVASS

Meraba! sabah sabah bir tarifle yeniden buradayım! Bunu paylaşmak için sabırsızlanıyorum çünkü bayıla bayıla içiyorum. Evde yoğurt, kefir mayalamak dışında bir de pancar mayalamayı öğrendim ben! Erin’in kulakta biriken sıvısı için tüp ameliyatı olmaması hedefli 1 hafta antibiyotik kullanımı beni tekrardan evde yoğurt mayalamaya itti ve o sırada bir de KVASS ile tanıştım çünkü efendim fermente edilen gıdalar “canlanır” yani çok sayıda probiyotik bakteri içerir. Antibiyotik sonrası kür olarak düşünebiliriz.
Kvass esasen Rusların buğday ya da çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla elde ettikleri bir içecek ancak pancar ve lahana ile de yapılabiliyormuş. Pazardan pancar alıp ne yapalım diye sorarsan aslında çok da süper bir salata tarifim var hemen önce onu yazayım.
Pancarları kabuklarını soymadan fırında pişirip daha sonra kabuklarını soyuyorsun ve ince dilimler halinde halka halka kesiyorsun. Üzerine portakal suyu, sirke, zeytinyağı ve incecik doğranmış taze soğanı ekleyip afiyetle yiyorsun. Elbette turşu da yapabilirsin ama Kvass turşudan daha hızlı oluyor: 2-3 günde hazır! Şalgam suyu da alternatif olabilir mi ? Bugün pancarla yapalım.

Tarif

1 litrelik cam kavanoz

2 orta boy pancar

1/8 su bardağı peynir altı suyu*

1 çay kaşığı deniz tuzu

İçme suyu

*Peynir altı suyunu bulamazsan tuz miktarını 2 katına çıkartarak da yapabilirsin ancak bir bardak sütü kaynatıp ( çiğ süt ) hemen bir limonla kesitirince kesik kısmı peynir kalan suyu peynir altı suyu oluyor.

Pancarları soyup küpler halinde kesip kavanoza yerleştir. Üzerine peynir altı suyu ve tuzu ekledikten sonra en son kavanozun ağzında 1 parmak boşluk kalacak kadar suyu da ilave ederek iyice karıştır. Oda sıcaklığında, karanlık bir ortamda 2-3 gün beklet, VOILA! Kvass hazır. Kışın 7 güne uzayabiliyormuş ya da soğuk ortamlarda. Rengi koyu kırmızı olacak üzerinde beyaz küf görürsen sıyır at sorun yok.İstersen içinde pancarlar ile buzdolabında saklayabilirsin istersen pancarları ve bir iki parmak kadar suyunu ayırıp maya olarak kullanıp aynı şekilde işleme devam edebilirsin ve boylece bir kere daha kvass elde etmiş olursun ama bu sefer  biraz daha hafif oluyor. Sonra pancarları dilediğin gibi kullan artık mesela çorbada.

Bağışıklığın güçlensin, sindirimin hafiflesin.

Şifa olsun

Paylaş :=)

Yorumlar (2)

  1. Yanıtla
    Ayça Oğuş (@AycaOgus) :

    KVASS https://t.co/Fbdn0lx9H3 @AycaOgus aracılığıyla

  2. Yanıtla
    yıldırım :

    Ayça Hanım ,’Kvass esasen Rusların buğday ya da çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla elde ettikleri bir içecek’dediniz ama tarifi farklı verdiniz.Tüm Slav ülkeleri başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere pancar kvass’ını tuz yerine,şekerle ve cavdar ekmeği ile yaparlar,Slav’ların dışındaki ülkeler tuz kullanırlar ve yaklaşık 1100 senelik bir kültür.Rus prof.Bolotov’un tarifi de çok ünlüdür.Kendi tariflerinin daha şifalı olduğunu bilimsel olarak da kanıtladıklarını iddia ediyorlar.Selamlar , başarılar.

Leave a Reply to yıldırım cevap vermekten vazgeç