35

Ev Yapımı Yoğurt

Ben Erin’e katı gıdalara ilk geçtiğim dönemlerde yoğurt yapmaya başlamıştım. O zamanlar bir post bile yazmıştım hani anne yoğurdu nasıl yapılır diye. Ay ben ne etmişim de o yazıyı yazmışım utanmadan :=) Şimdi yaptığım yoğurtlara bakınca nasıl yapıldığına dair yazının yazılmayı şimdi hak ettiğini düşünüyorum.

Bir kere o yazıdaki pastörize süt diye bahsettiğim UHT ‘li kutu sütlermiş günlük süt diye bahsettiğim pastörize sütmüş. Bu ayırımı o zamanlar bilmiyormuşum!! ne yazık.. hatta hamileyken o kutu sütlerden lıkır lıkır omegalı falan diye içiyormuşum!! ne felaket!!

Şimdi ben daha önce yazdığım Aysun hanımın kızlarının çiğ sütünü alıyorum ve evdeki tüm süt ürünlerini bu sütten üretiyorum. Üretmek kelimesi ne hoş geliyor kulağa !

Öncelikle amacım süt konusunda polemik yaratmak değil. Benim tercihim bu sütü almak ama bu sütü yazarken de bazı bilgileri paylaşmak durumunda hissettim çünkü buradan çiğ süt alın diye bir ana fikir çıksın istemem. Ben başka hiçbir yerden bu bilgileri edindikten sonra çiğ süt alamıyorum. Bir kere Aysun hanımın kızları 6 ayda bir (tüberküloz ve brusellosis yönünden) kan testi oluyorlarmış ve ve sürü Tarım Bakanlığının ülkede çok az sayıda verebildiği Hastalıklardan Ari Sürü Sertifikasına sahipmiş ve bu sertifikayı İstanbul’da alan ilk sürü onlarınmış.

Sütün hijyeni konusunda bir şüphe duymuyorum çünkü verilen bilgiler dahilinde sağımları kapalı sistemde hava değmeden yapılıyor ve sağım esnasında +37 derecede çıkan süt +4 dereceye soğutuluyor böylece sütün içerisindeki organizmaların üremeleri durmuş oluyor. Bu bakterilerin sayımı ile ilgili sayısal bilgiler de veriyorlar ve en son el değmeden sağılıp soğutulan süt kilit kapaklı sıfır şişelere doldurularak bize kadar ulaşıyor. Hayvanlar bağlı değil ancak biyogüvenlik ve kuraklık nedeniyle otlayamıyorlar fakat fabrika yemi yerine kendi karıştırdıkları ve kısmen de kendi ürettikleri ot-tahıl karışımları ile besliyorlar ve sadece çiğ süt üreten bir çifliğe sahipler..

ben bu süt ile neler yapabiliyorum. Önce gelen sütü fokurdayana kadar kaynatıyorum bundan sonra 4-5 dakika daha ocakta tutup hızlıca soğumasını sağlıyorum. Soğuyan sütün üzerinde biriken kaymağı alıp kahvaltılık ya da tereyağ gereken yerlerde kullanmak üzere saklıyorum. Sütü ısıtıp içiyorum, Erine içiriyorum. Çeşitli sütlü tatlılar yapıyorum. Bu hafta peynir yapmayı hedefliyorum. En güzeli artık dışarıdan evime yoğurt almıyorum. Sürekli kendi yoğurdumla mayaladığım için de artık herhangi bir şekilde yoğurdumda katkılı bir şey kalmadı. Sütü içmek istemeyen sadece yoğurt olarak da kullanabilir çünkü biliyoruz ki yoğurt olabilmesi için iyi bakterilerin kötü bakterileri yenmesi lazım 😉

Yoğurdu nasıl yaptığıma gelince. ( Esas konu başlığı buydu değil mi ??:) )

Hangi kaba?

Cam kap ve içi sırlı toprak kap olmak üzere denemeler yaptım.İkisinde de sonuç gayet başarılı ama toprak kapta sulanma daha az gözlemledim.

Hangi maya??

İki maya denedim. Birincisi a.c.t.i.v.a ikincisi Kurtuluş caddesinde bulunan dededen kalma muhallebiciden aldığım yarı inek yarı manda sütü ile yapılmış yoğurt. Kesinlikle a.c.t.i.v.i.a dan daha iyi bir sonuç verdi diğeri. İlk başlarda yoğurt uzuyordu çünkü bildiğimiz marketlerde satılan yoğurtlar ile mayalıyordum. a.c.t.i.v.i.a ile mayaladığımda uzama problemi yaşamadım diğerinde hiç yaşamadım. Daha sonra zaten sürekli yoğurdumun bir kısmını mayalık ayırıp kendi yoğurdumu kullandım. Geçenlerde evde birileri dayanamayıp mayalık ayırdığımı yiyince tekrar muhallebicimizden aldığım yoğurt ile mayaladım.

Nasıl mayalıyorum?

Önce kaynamış olan sütümü yoğurt yapacağım kaba boşaltıp orada soğumasını sağlıyorum. Bu kabı süt sıcakken sırasıyla battaniye ve masa örtüsünün üzerine koyup bu arada mayalanma sürecinde kalacağı yeri de ısıtmasını sağlıyorum. Süt soğurken üzerinde oluşan kaymağı ellemiyorum. Yaklaşık sanırım 37 derece – ben bunu küçük parmağımı sokarak ölçüyorum ama digital ölçü daha sağlıklı olacaktır-  Erin’in bebekken yaptığı banyonun suyu kadar sıcak olduğunu anladığım zaman mayalanma zamanı gelmiş demek oluyor. Mayalık yoğurdumun üzerine kaymağı bozmadan kenardan usulcacık sütümü rahatsız etmeden alıp koyuyorum ve(sevgili Banu Ergin belki okuyorsundur :)) ve Erin’i uyutur gibi karıştırıp yine kaymağını bozmamaya özen göstererek süte karıştırıyorum. Üzerini temiz bir tülbent ile kapatıp bir de kapakla örtüyorum. Bu işlemi Erinle beraber yapıyoruz. Akşamdan sütü uyutup sabah yoğurt olarak uyandırmaktan zamanla keyif almaya başladı. Eltim Gülay’ın sevgili annesinin cümlesini de pek benimsedik Erinle ” Tavşan gibi uyu taş gibi kalk” ertesi gün yoğurt yerken” taş gibi kalkmış anne” diyen dilleri koparıp yiyesim geliyor yoğurt yerine :=)
Dip not: katı bir yoğurt için sütü kaynadıktan sonra taşırmadan tahta bir kaşıkla 3-5 dakika karıştırarak kaynatın ki buharı çıksın.

Ne kadar süre ??

Kimi uzun mayalama sürecinde yoğurdun ekşidiğini söylese de henüz başıma gelmedi. Akşam genelde 11 gibi mayalayıp ertesi gün öğlen saatine yakın hatta bazen daha bile geç uyandırdığım oluyor yoğurdumu.

Peki ya sonra ??

Önce battaniyeyi sonra ilginç bir şekilde ıslak olan masa örtüsünü en son kapak ve tülbenti açıp tutmuş olan yoğurduma heyecanla bakıyorum :=) Sonra bir iki saat dışarıda havalandırıp buzdolabına kaldırıyorum. 1-2 saat sonra mis gibi taze ev yoğurdum yenmeye hazır oluyor.

Her yiğidin yoğurdu ayrı  yiyişi gibi her annenin de yapışı ayrı olsa gerek.. tecrübelerinizi yorumlar kısmında paylaşırsanız dha sonra okuyacak olanlara güzel bir paylaşım bırakmış olmaz mıyız !!:=)

Paylaş :=)

Yorumlar (35)

  1. Yanıtla
    kiraz :

    harika bir post oldu benim icin, 4-5 ay sonra nasil yogurt yapilir diye aratmaktan kurtuldum 🙂
    sevgiler.

  2. Yanıtla
    banu :

    Itiraf edeyim… Anne sutu ile yogurt denemesi bile yaptım 🙂 Tutmadı 🙂 Sonunda anne sutu muhallebileri ile yetindim 🙂
    Ben yogurdu da parmak ile tutturamayanlardanım.
    Ayıntap’tan Gazientep’e isimli bir yemek kitabı vardır. Yazarın adını hatırlayamıyorum ama tarifler superdir. Yazarı “Esim ısı uzmanı olunca evde her turlu derece bulmak mumkun… yogurdu tam 46 derecede mayalayın…” diye anlatmıştı. Aynen uygulamaya devam ediyorum. Sayesinde yogurtta standarttı tutturdum. Yoksa bir sulu, bir eksi uğraşıp duruyordum. Bir de toprak kap deneyeceğim.
    Bu arada a.c.t.i.v.a. derken bu prebiyotik yogurtlardan mı bahsediyorsun? Yoksa başka bir şey mi?

    • Yanıtla
      AyçA :

      Banu anne sütü ile yapılır mı bilmiyorum çünkü anne sütü belirli bir sıcaklık üstünde kesiliyor..o yğzden denemedim hiç anne sütünü direkt içirdim ben ..:)
      kitabı duymuştum listeme ekleyeyim bu kadar çok duymanın bir anlamı olmalı:=) ama 46 derece bira zyüksek değil mi ? ekşi olur yoğurt diye biliyorum.. soğuk olursa süt uzun sürede mayalanır ama sıcak olursa ekşi olur. a.c.t.v.a evet o prebiyotik yoğurtlar.. yeşil kutuda olanlar 😉

  3. Yanıtla
    keo :

    Bahsettiğin sütü az önce kaynatmış ve soğumaya bırakmış biri olarak yazıyorum;) ben de probiyotik olsun diye activia ile mayaladım ilk sefer.En uygun kabım çelik tencereydi, tereddütte kaldım ama iyi oldu, aynen battaniye ve örtüye sardım ve masanın kalorifere yakın kısmına koydum.Ama ben bu sütü en çok ballı süt olarak tüketmeyi sevdim.Ah bir de Ceren içse!

  4. Yanıtla
    Esra :

    Ama ama olmuyor,sen Aysun hanımın sütlerini ballandırıp duruyorsun burada alamayanların gözü kalıyor..Önceki Yazından sonra irtibata geçmiştim kendisiyle ama Tuzlaya dağıtımı yokmuş maalesef:((Bi de kötü olan bu bölgeye başka bir iş için gelmişken bize de bir kereliğine süt getirip o eşsiz tadını da damağımızda bırakmış olması:((Şİmdi sen anlattıkça özeniyorum..

  5. Yanıtla
    Gökşen :

    Ayça’cım ben o yoğurdu bir yapabilsem, yemek konusunda da yiğitliğimi göstereceğim ama nafile… ne yaptıysam anneminki gibi olmadı, hatta bir ara anneme yaptırıp kavanoz kavanoz eve taşıdım. Şimdi yazını okuyunca acaba? dedim tekrar… ben bir cesaretimi toplayayım :))

  6. Yanıtla
    Banu :

    Merhabalar, ben daha önce de bu konuyu paylaşmıştım ama bilginin daha da çoğalması amacıyla burada da yazmak istedim. taze/kuru kayısı yada incirle doğal meyvalı bir yoğurt yapmak isteyenler için (: evet tüm bunlar doğal maya. yani yoğurdu mayalamak için mayalık yoğurda ihtiyacınız yok.ilk duyduğumda inanamamıştım ama denedim ve oldu;harika kayısılı bir yoğurt.kısaca yapılışı(bu tarif küçük bir çorba kasesi büyüklüğü için):mayalık yoğurdu ekleyeceğiniz aşamaya kadar herşey aynı, sonrasında 3-5 tane orta büyüklükteki kayısıyı, küçük küçük keserek ılımış süte ekleyin, biraz karıştırın ve mayalanmak üzere sıcak bir ortamda muhafaza edin. normal yoğurt mayalama süresinde bekletin (belki biraz daha fazla beklemesi gerekebilir. benim fazla bekletmem gerekti sonrasında da çok katı olmamıştı ama kasenin ağzı açık olarak 2-3 saat kadar bekletince katılaştı) işte bu kadar, afiyet olsun! yazın taze kayısı ile de denenebilir, özellikle de bebek ve çocuklar için.
    Ayça hanım, masa örtünüzü sütün buharını emmesi için kapağın altına koyduğunuz tülbent ıslatıyor olmasın!

    • Yanıtla
      AyçA :

      Banu teşekkürler ilginç bir tarif deneyecğim mutlaka..
      Tülbent masa örtüsüne değmiyor ki kapağın altında kalıyor.. oysa masa örtüsü tümden nemli çıkıyor :=)))

  7. Yanıtla
    Güneş :

    Bizimde ilk sütümüz bugün geliyor Ayça, ben ilk senin siten ile tanıdım Aysun Hanımı, ama başka alternatifleride Annem sunmuştu bana, begüme ilk çiğ süt verecektik, ama kapıya kadar bir hizmet yoktu begüm 10.ayını doldurdu, denemek istiyorum..Benim yoğurdumda hep çok sulu oluyordu, bu post çok iyi oldu, teşekkürler paylaşım için..

  8. Yanıtla
    esra :

    ne iyi olduda yazdınız bende sürekli evde yoğurt yapanlardanım ama pastörize sütle. Ve oğlum tarafından yoğurdum beğenilmeyip anne baba tarafından yeniliyor.Birde sizin yaptığınız gibi deneyeyim bakalım sonuç ne olacak.
    O kadar çok insan günlük sütü ve ya pastörize sütü kutu süt olarak biliyor ki. İzmir’e ilk geldiğimiz dönemlerde köşe bucak her yerden pastörize süt aradım hangi markete gittiysem kutu sütü önüme sürdüler. oysa Ankara’da Atatürk orman çiftliğinin sütlerini her yerde bulabilirdik. güvenilir yerden günlük süt bulmak çok zor nerde o sişe sütlerrr

  9. Yanıtla
    Banu :

    sütün mayalandığı derecenin yüksek olması ile mayalama süresi kısalıyor diye biliyorum. Bu konuyla ilgili daha çok kişinin görüşü ise; yüksek ısıda mayalanırsa tadının ekşi olabileceği yönünde,buna bende katılıyorum. bunun da bir çözümü varmış meğer; örneğin 1 lt sütü mayalarken bazıları bir fiske tuz bazıları da bir tatlı kaşığı şekeri karıştırarak ekşimeyi önlüyormuş. ben tuz denemiştim işe yaramıştı. bir önerimde yoğurdu sulananlar için, yoğurdu mayalandıktan sonra kesinlikle sallamadan yerine kaldırmanız, ağzı açık birkaç saat soğutmanız ve daha sonrada yerken kaşığı yoğurt kasesine derinlemesine değilde üstten üstten daldırmanız mümkünse tahta kaşıkla.

  10. Yanıtla
    aslı budak :

    Bahsi geçen süt yoğurt olmak üzere evimizin en mutena köşesinde uyumakta bir kaç saattir. Ben de ya çömlekte, ya da cam kavanozda mayalıyorum. İLk mayam SİLİVRİ marka bir yoğurttu. Bu yoğurt sütçümüzle aynı civarda olan küçük bir çiftliğin yoğurdu ve ne bhoş ki bizim sokakğın yufkacısında satılıyor:)) Yoğurdu getiren arkadaş maya olarak iyi tutar aplaaa, güven bize dedi. Aysun hanımı ne kadar ansam azdır, kızım sütü çok sever, Cuma süt geldikten sonra karşılaştığı herkese abi süttt getirdi bana diyor.

  11. Yanıtla
    berna :

    yahu arkadaşlar Esraya katılıyorum çünkü bizde Aysun hanımın sütlerinden mahrumuz.Ankara da böyle bir yer yada güvenilir süt alabilceğimiz sütçü varmıdır..Hoş ben sütü sadece yoğurda dönüştürerek kızıma veriyorum sütün sindiriminin daha zor olduğunu düşündüğümden.Yoğurt olunca fermante oluyodur die zararlı mikroplar ölüyodur die umanlardanım

  12. Yanıtla
    kuaza :

    simdi yazmaya korkuyorum cunku yorumcularin cogu bayan. acaba yazsammi yazmasammi diye bi endise icerisine girdim, ama yinede icimde bir seyler kibirdadi(hamile degilim). Tesekkur etmek istedim, guzel bir blogunuz var ve yazilariniz cok temiz. Bir tanede hanima yapcam bir blog gordugum kadariyla cok guzel oluyor. Bu internet aleminde erkeklere inat boyle temiz ve guzel icerikli siteler icin hepinize tesekkur ediyorum. Yorumculardan erkek var simdiden ozur 🙂

  13. Yanıtla
    songul :

    ayça çok teşekkür ederim sana,

    aysun hanımın sütlerinin tadı hoş ve yoğurtları da tam istediğim gibi oluyor.

    Süt ve ürünlerinden pek hoşlanmayan efe bu sütü içiyor ve yoğurdunu yiyor… 🙂

    dolayısıyla acaba peynirini yapsam yermi ki??? diye kendime sorarken senin postunu gördüm.

    şimdi 4 gözle tarifini bekleyeceğim.

    bir ara evde artan kutu sütlerinden lor yapıp yiyordum. bakalım sen erin’e nasıl bir peynir yapacaksin?

    tekrar teşekkürler 🙂

  14. Yanıtla
    sirar :

    selam ayça;
    sen bu postu girdiğin dakikalarda ben de hayatımın ilk yoğurdunu mayalamış bulunmaktaydım.ve inanılmaz bir neşe mutluluk duydum.bizim sütümüzü babannemiz tuzla civarında bir köyden getirmiş detay bilmiyoruz ama inanılmaz lezzetli bir süttü.(o şimdi yoğurt :P)ensar bera çok itibar göstermese de çilekli yoğurt olarak midesine göndermeyi düşünüyorum bakalım:)
    hadi size bol yoğurtlu günler,geceler
    sevgiler…

  15. Yanıtla
    izgün :

    Ayça yazdıkların çok faydalı ama kaç litre süte ne kadar maya koyduğunu yazmamışsın birde sütü hızlıca soğutuyorum demişsin nasıl soğuttuğunu meraak ettim malum bizimde ek gıdalara başlamamıza az kaldı

    • Yanıtla
      AyçA :

      İzgün haklısın biraz göz kararı oluyor galiba o yüzden.. genelde 2-3 litre sütten yapıyorum bunu da iki seferde yani 1.5 – 2 lt ile bir sefer haftanın geri kalnında da diğer kalan süt ile yapıyorum 2 lt içmeye ayırıyorum yani diyeceğim toplam 5 lt süt alıyorum haftada.. o zaman şöyşe diyeyim 1.5 lt süt için 2-3 yemek kaşığı kadar mayalık yoğurt ayırıyorum.
      Hızlı soğutma ise lavoboyu kapatıp soğuk su dolduruyorum tencereyi içine oturtuyorum :=)

  16. Yanıtla
    esra :

    Merhaba Ayça
    Hamileliğim döneminde metsil ile ilgili araştırma yaparken siten ile tanıştım. Çok şey öğrendim. Doğumdan sonrada tecrübesizlik ile ilgili sıkıntılarımda ilk baktığım yer siten oldu. Paylaşımların için teşekkür ederim.
    Bende yoğurdu günlük sek süt ile mayalıyorum. Kızımada bunda içiricem.. henüz başlamdık içmeye.. kısmetse bu hafta ilk denememizi yapacağız..
    Sevgiler…

  17. Yanıtla
    sdilek :

    keşke bizde böyle sağlıklı çiğ süt bulabilsek.
    Çiğ sütten yapılmış yoğurdun tadı da başka güzel oluyor değil mi?

  18. Yanıtla
    oya :

    merhaba ayça

    bende aysun hn dan süt alıyorum kefir, yoğurt,tereyağı ve peynir olarak tüketiyorum .Kurtuluş caddesindeki dededen kalma muhallebici nerede acaba ? hani yanında aktar var aktarın ismini unuttum onun yanındada bir market var çok komik bir tarif sanırım bu :)bendede bazen mayalık yoğurt kalmıyor.

    • Yanıtla
      AyçA :

      :=)) Oya selam.. Göreme muhallebicisi aynen aktarı geçince hemn bir iki dükkan ileride…
      Tereyağ ve peynir yapmayı da ümid ediyorum ama nasıl bilmiyorum.. belki nasıl yaptığını paylaşabilirsen ne güzel olur..ister listede ister özel mailime ister burada..

  19. Yanıtla
    songül :

    tereyağı tarifi:

    annem kaymaklı yoğurdu alıyor ılık hafif sıcak (kaynar yada soğuk olmuyor hatta bu ılık su dan dolayı hafif ekşimsi tat oluyo yani oyle bir sıcaklık) su katarak ayran yapıyor. bunu 5 kiloluk salça kapları oluyor ya şişemsi ağzı geniş plastik kapta çalkala da çalkala (yayık ayranı dedikleri bu oluyor) çalkalarken ufak ufak yağ parçacıkları birikiyor. iyice çalkaladıktan sonra ayran bir tül süzgeçle süzülür ve üstte kalanlar taze tereyağı olur. 2 litre yoğurttan bir avuç içi kadar yağ çıkıyor. geriye kalan ayranda afiyetle en geç iki gün içinde tüketilse iyi oluyor yoksa bana göre çok ekşiyor.

  20. Yanıtla
    banu :

    Ben Arman Kırım’ın tarifini okudugumdan beri Ricotta peyniri yapıyorum. tarif şurada…
    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=349048&yazarid=123
    Yine maya kullanmadan yapılan bir peynir tarifi daha var notlarımda ama hiç kısmet olmadı yapmak. Onun tarifi de şöyle…
    http://komsudapiser.blogspot.com/2006/07/peynir-yaptk.html

  21. Yanıtla
    ABDİ kÖSEM :

    Değerli okurlar;
    Aysun Hanımın kızlarının sütlerinden iyi yoğurt yapmak isterseniz mayalama sıcaklığının(uyuma ısısı) 45-46 ‘C olması daha iyi (taş gibi) olmasını sağlar.Evinizde derece yoksa serçe parmanızın ağzınızda ıslatıp süt içerisine daldırınız sütün sıcaklığı hafifce elinizi ısırmalı(biraz sıcak gelmeli)
    Arzu ederseniz yoğurdunuzun içerisine veya üzerine değişik çeşni vericiler (bal-reçel-meyve parçaları vb.) katabilirsiniz.Tercihiniz yoğurt olduktan sonra katmak olmalıdır.
    Yoğurt gibi aziz ve afiyette olunuz.
    Ayrıntılı bilgi için;
    Abdi KÖSEM
    Gıda Yük. Mühendisi
    0-532-294 49 22
    abdikosem65@hotmail.com

  22. Yanıtla
    ecesu :

    Bu yoğurdu bir de yöresel İnek veya Koyun sütü ile yapsanız çok daha lezzetli olur ve yemeğe doyamazsınız gelin Yayla havasında yoğurt ve hayranı size ikram edelim
    yanında Lorlu gözlemede

    • Yanıtla
      AyçA :

      Sevgili Ece.. İstanbul’un göbeğindeyöresel süt bulmak çok ütopik oldu ama davete asla hayır demeyiz.. neredesin?

  23. Yanıtla
    Osman :

    Süper 🙂 Denemek lazım aslında bunu 🙂

  24. Yanıtla
    Kemal :

    Merhabalar,

    Ben 10 yildir Amerikada yasiyorum. Cocuklugum Uludagin koylerinden birinde gecti. Annemin Karadenizden getirdigimiz az ama kaliteli sut veren ineklerin sutunden yaptigi yogurt hic eksik olmazdi evimizde. New York’a ilk geldigimde birkac sefer denemistim yogurt yapmayi ama cok guzel olmamisti. Ben de bir daha denememistim. Nerdeyse 10 yil sonra birkac hafta once tekrar denedim yogurt yapmayi, bu sefer fena olmadi. 3-4 seferdir gayet guzel oluyor. Tek sorun yogurdun sulanmasi. Farkli sutlerden yapmayi denedim organik sut aldim yine de sulandi hep. Sanirim sutu biraz sicakkken mayalayip ustunu kapattigimiz icin disari cikamayan buhar kapagin icinde sulanma yapiyor. Bu da yogurdu sulandiriyor gibi geliyor bana. Bir dahaki sefere buhari cekmesi icin kapagin altina kagit havlu koymayi denicem. Cacukken Turkiyedeki lokantalarda yogurdu tepside yaptiklarini yada o sekilde yapanlardan satialdiklarini hatirlar gibiyim. O tepsilerin uzerinde genelde kagit olurdu. Sanirim ayni sebeple kagit koyuyuorlardi.. Sulanmaya karsi onereceginiz baska yontemler varmi?

    • Yanıtla
      AyçA :

      Kemal merhaba,
      Sulanma bende de oluyor bazen ama bir seferinde oluyor bir seferinde olmuyor :=) Ben tülbent koyuyorum yoğurdu açtıktan sonra sadece kapağını kaldırıyorum ve tülbenti yogurt dinlenirken (buzdolabına koymadan bir saat kadar olduğu yerde dinlendiriyorum) tülbenti de üstünde tutuyorum o fazla suyu alıyor.
      Sütün sıcaklığı bebek banyo suyu kadar olacak yani el yakmayacak :=) sıcakken mayalarsan ekşi olabilir. Başka yöntem bilmiyorum ben :=)Sevgiler

  25. Yanıtla
    derya :

    merhaba,
    ben bebeğime kendi yaptığım yogurdu yedirmeyi çok isterdim fakat pastörize olmayan günlük ve steril olduğuna gercekten inandığım bi yer yok süt üreten.. bu sebepten dolayı hazır bebek yoğurdu alıyoum ben…

  26. Yanıtla
    Tuğba :

    Aycaaa,
    Bilirsin Hülya Hanım süt vermiyor ama Maya okulda tattığı süte bayıldı. Aysun Hanım’ın sütünden ilk defa bu hafta içti ve hayran kaldı.
    Bu aksam 2,5 yılda ilk defa yogurt yapacagım, tarifini hatmettim, bklm ne cıkacak sabaha merak içindeyim:)
    optumm

    • Yanıtla
      AyçA :

      Valla Erin de içiyor haftada bir iki ..ilkinde tutmazsa moralini, bozma sakın:=) bir kaç denemeden sonra tutuyor …

  27. Yanıtla
    sinan :

    merhaba ayça hanım, ilginizi çekerse yoğurdun sırları için şu kitabı da tavsiye ederim:

    http://www.idefix.com/kitap/silivrim-kaymak-turkiyenin-yogurtlari-artun-unsal/tanim.asp?sid=O6I6R6C52K0K370TPF1Y

    • Yanıtla
      AyçA :

      Çok teşekkürler bakacağım 🙂

Yorum bırak